Σε δίκη οι βουλευτές και 57 στελέχη της Χ.Α.




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ-CNA

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 18μηνης προφυλάκισης στελεχών της ακροδεξιάς, εθνικιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ανάμεσά τους και 6 μελών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της, το Συμβούλιο Εφετών, κατόπιν πρότασης του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογάκου, εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται πλέον σε δίκη 72 από τα αρχικώς 85 υπό κατηγορία πρόσωπα.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα καθίσουν όλα τα μέλη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της οργάνωσης, που κατά το κατηγορητήριο ονομάζεται εγκληματική. Θα δικαστούν για σύσταση και συμμετοχή σε αυτήν, για οπλοφορία, ανθρωποκτονία, κ.ά.

Εκτός από τον αρχηγό της Χ.Α., Νίκο Μιχαλολιάκο, και 5 προφυλακισμένους βουλευτές της, οι Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος, στο σκαμνί θα καθίσει και ο Ευστάθιος Μπούκουρας που έχει διαχωρίσει τη θέση του από το κόμμα και αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2014.

Το Συμβούλιο Εφετών απάλλαξε 16 μέλη της Χρυσής Αυγής από τις κατηγορίες τους. Ο κ. Ντογιάκος είχε ζητήσει την απαλλαγή 15 κατηγορουμένων, καθώς είχε κρίνει ότι ενεπλάκησαν τυχαία σε εγκληματικές ενέργειες που εμπεριέχονται στην ογκώδη δικογραφία.

Στην εισαγγελική πρόταση επισημαίνεται ότι, πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Σεπτέμβριο του 2013, δημιουργήθηκε από τους δράστες το κατάλληλο κλίμα, όπως προέκυψε από συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ αυτών η ειδοποίηση του τάγματος εφόδων να πάει στην καφετέρια, στο Κερατσίνι, συνοικία του Πειραιά, όπου ο άτυχος άντρας έβλεπε ποδόσφαιρο την ώρα της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του.

Ο δράστης της δολοφονίας, κατά δική του παραδοχή αλλά και μετά από αναγνώρισή του από αυτόπτες μάρτυρες, είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής. Κατά την ανακριτική διαδικασία που ακολούθησε, προέκυψαν στοιχεία άμεσης εμπλοκής πολιτικών στελεχών του κόμματος, και αυτό οδήγησε στη σύλληψη και προφυλάκισή τους.

Ο Παύλος Φύσσας, 37 ετών όταν δολοφονήθηκε, ήταν καλλιτέχνης της ραπ μουσικής, και είχε έντονη αντιφασιστική δράση στη περιοχή. Ο πατέρας του εργαζόταν στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της περιοχής, όπου δούλεψε και ο Παύλος μέχρις ότου ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με την μουσική.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που επανεξελέγησαν την 25η Ιανουαρίου, επιτράπηκε να συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα γίνει 7-9 Φεβρουαρίου για τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης και την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: