Διέψευσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, στο οποίο αναφερόταν, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το ενδεχόμενο δεκαετούς συμφωνίας «παγώματος» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί αποκαλύπτοντας τις θέσεις των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος τόνισε, ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να συνομολογηθεί μια σαφής συμφωνία, της οποίας η εφαρμογή θα μπορεί να επαληθευθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ο οποίος εκτίμησε ότι σύντομα θα ξεκαθαριστεί εάν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, έχει λάβει την πολιτική απόφαση να καταλήξει σε συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Αναμένουμε ότι θα γνωρίζουμε σύντομα αν το Ιράν είναι πρόθυμο ή όχι να συντάξει ένα αποδεκτό, επαληθεύσιμο σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια ακρόασης σε Επιτροπή του Κογκρέσου. Υπενθυμίζεται, ότι η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί για τις διαπραγματεύσεις, είναι η τελευταία μέρα του Μαρτίου…

Ωστόσο, δήλωσε ότι Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και το Ιράν έχουν σημειώσει πρόοδο μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Νοέμβριο 2013, όντας πολύ προσεκτικός, μετά τις πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Παράλληλα, ο Κέρι επιτέθηκε εμμέσως στο Ισραήλ για την εντελώς αρνητική στάση που τηρεί απέναντι στις διαπραγματεύσεις, ενώ δήλωσε πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αναμένεται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα: «Προειδοποιώ όλους, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Από το 2013 προσπαθούμε να δούμε αν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας μέσω της διπλωματικής οδού, δεν γνωρίζω ακόμη αν θα το καταφέρουμε».

Για να συνεχίσει με μια έμμεση αλά σαφή αναφορά στους Ισραηλινούς, «όποιος …επεμβαίνει τώρα λέγοντας, δεν μας αρέσει η συμφωνία, δεν γνωρίζει ποια είναι αυτή …διότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ακόμη». Για να χρησιμοποιήσει ακολούθως μια «βαριά» σε επίπεδο διπλωματικής έκφρασης λέξη: «Προειδοποιώ τους ανθρώπους να περιμένουν και να δουν τι θα προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ενδιαφέρον είχε όμως και η αναφορά του Κέρι στην ιρανική εμπλοκή στον εμφύλιο στην Υεμένη στο πλευρό των σιιτών ανταρτών Χούτι, η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης της χώρας. Παρότι δέχθηκε ότι η εμπλοκή είναι σαφής και αποδείχθηκε κρίσιμη, πρόσθεσε ότι «…γνωρίζω επίσης, ότι οι Ιρανοί εξεπλάγησαν από τα γεγονότα …και ότι ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει εθνικός διάλογος».

Εν ολίγοις αποδέχθηκε τα τετελεσμένα, μια στάση που είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει δεκτή ευνοϊκά στο Ριάντ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, μεγάλο αντίπαλο των σιιτών Ιρανών, για την άσκηση επιρροής και τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

Στις δηλώσεις του Τζον Κέρι όμως, απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκεπτόμενος μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο νότιο Ισραήλ. Δήλωσε, ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ώστε να εμποδίσει την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αποκαλώντας το αμερικανό Κογκρέσο ως «το τελευταίο οχυρό» για να αποφευχθεί τέτοια εξέλιξη!

«Είναι καθήκον μου ως πρωθυπουργός να κάνω ό,τι περνά από τις δυνάμεις μου για να εμποδίσω αυτή τη συμφωνία», είπε, προσθέτοντας, «θα μεταβώ στην Ουάσινγκτον και θα απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο που είναι μάλλον το τελευταίο οχυρό πριν την υπογραφή αυτής της συμφωνίας».

Η αναφορά σχετίζεται με την πρόσκληση του επικεφαλής των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που ελέγχει το Κογκρέσο, εν αγνοία του Λευκού Οίκου, να μιλήσει στην Ολομέλεια για το θέμα στις 3 Μαρτίου: «Η συμφωνία αυτή πρόκειται να δώσει, με την έγκριση των μεγάλων δυνάμεων, την άδεια στο Ιράν, που δηλώνει ανοικτά ότι επιθυμεί να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ, κατασκευάζοντας [πυρηνικές] βόμβες», υποστήριξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: