Κόντρες, αλλά ΟΚ το 65% του Μνημονίου είπε ο Γιάνης!




Μεγάλη ένταση φαίνεται πως επικράτησε στη συνάντηση ανάμεσα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς όπως προέκυψε από τη συνέντευξη, οι δυο υπουργοί δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν… στο ότι διαφωνούν, αλλά όταν ο Έλληνας υπουργός εκλήθη να σχολιάσει το «πρόγραμμα», είπε το εντυπωσιακό, ότι «το 65% όσων βρίσκονται στο πρόγραμμα αφορούν μέτρα που κι εμείς θέλουμε να λάβουμε»!

Ο Σόιμπλε πήρε πρώτος τον λόγο και ανέφερε ότι αρμόζει σεβασμός απέναντι στις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, όμως, οι αιτίες βρίσκονται στην Ελλάδα και «δεν βρίσκεται σίγουρα στη Γερμανία».

Ο Γερμανός υπουργός, είπε ότι παρακολούθησε τον προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα και χαρακτήρισε αναμφίβολο ότι στη χώρα δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα αν και έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη πρόοδος και έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από όσο πολλοί ανέμεναν. Ανέφερε χαρακτηριστικά, το πλεόνασμα, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εξαγωγών…

Τόνισε, ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Βαρουφάκη οι συγκλίσεις ήταν η εξαίρεση παρά ο κανόνας, λέγοντας ότι παρά την ανοιχτή συζήτηση «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», προσθέτοντας πάντως, ότι «είχαμε ανοιχτή και εντατική συζήτηση».

Ο Σόιμπλε είπε ότι ο ομόλογός του αποκάλεσε «ηθικό χρέος να κατανοούμε ο ένας τον άλλο» και με διπλωματική μαεστρία το αντέστρεψε, λέγοντας πως συμφωνεί απόλυτα (δηλαδή αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, κατηγορώντας την έμμεσα για έλλειψη κατανόησης) και είναι καθήκον των δυο πλευρών να αναζητούν κοινές λύσεις, τις οποίες δεν μπόρεσαν να τις βρουν σήμερα.

Η Ελλάδα πρέπει να μιλήσει με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δηλαδή να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα [την οποία έχει δεσμευθεί να διώξει η νέα ελληνική κυβέρνηση].

Ο Σόιμπλε ανέφερε επίσης ότι θέση της Γερμανίας είναι ότι «δεν θέλουμε γερμανική Ευρώπη», λέγοντας πως αυτό θα ήταν ανοησία, όμως, στον σύγχρονο κόσμο, οι απαιτήσεις και ο ανταγωνισμός από άλλες περιοχές του πλανήτη που προοδεύουν αυξάνονται, και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εργαστούν για την επίτευξη διεθνούς ανταγωνιστικότητας, να εισαγάγουν μεταρρυθμίσεις και να γίνουν επενδύσεις.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι εάν οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης οδεύσουν προς τη γενική κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τότε η Ελλάδα θα τύχει υποστήριξης ώστε οι έχοντες στην Ελλάδα να πληρώσουν περισσότερο, να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αυξηθούν τα έσοδα

Στο πλαίσιο αυτής της ετοιμότητας να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα για να πετύχει αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, ο Σόιμπλε επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να στείλει στην Ελλάδα 500 φορολογικούς υπαλλήλους ως συμβούλους, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό.

Ο Σόιμπλε ανέφερε επίσης, ότι δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για κάποια μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, είναι αυτονόητος ο σεβασμός στη βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων, οι οποίοι όμως θα πρέπει από τη μεριά τους να σέβονται τη βούληση των ψηφοφόρων των άλλων κρατών.

Τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και πως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι η αξιοπιστία. Όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο Σόιμπλε στις δηλώσεις του είπε ότι οι Γερμανοί είχαν την καλύτερη πρόθεση, ενώ για να αλλάξει το τρέχων πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί μια συμφωνία η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Εκτίμησε πως είναι δύσκολο θέμα το πως η Ελλάδα θα βρει πρόσβαση στις αγορές χωρίς ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς μια νέα συμφωνία και έριξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, λέγοντας, «αν κατάλαβα καλά το πρόβλημα του χρέους δεν είναι αυτής της στιγμής, αλλά το σημαντικό είναι η πρόσβαση στις αγορές, με μια βιώσιμη ανάπτυξη».

Καταλήγοντας, ο Σόιμπλε είπε, ότι αντλεί διδάγματα από την ιστορία, η οποία διδάσκει ότι «μια ενωμένη Ευρώπη είναι το καλύτερο για όλους μας», επαναλαμβάνοντας ότι η αξιοπιστία είναι το θεμέλιο της εμπιστοσύνης…

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκίνησε λέγοντας ότι οι δυο πλευρές δεν πέτυχαν συμφωνία, καθώς ποτέ δεν ήταν στα χαρτιά να επιτευχθεί αυτό τώρα, ενώ αρνήθηκε αυτό που είπε ο Σόιμπλε, ότι οι δυο τους συμφώνησαν ότι διαφωνούν!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε, ότι προτεραιότητα της ελληνική πλευράς είναι μια λύση που θα βάζει μπροστά το συμφέρον της Ευρώπης. Όπως είπε διευκρινιστικά, δεν συζήτησαν το ελληνικό χρέος, δεν συζήτησαν για κούρεμα, αλλά απλά, οι δυο πλευρές τοποθέτησαν το πλαίσιο για τις διαβουλεύσεις που χρειάζονται για την τρέχουσα κρίση, «που δείχνει να μην τελειώνει ποτέ».

Σε μια «επίθεση γοητείας» παρουσία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο Βαρουφάκης ανέφερε, «οι συμπατριώτες μου δε (συ)ζητούν τίποτε άλλο από αξιοπρέπεια». Κάποιοι πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται στον διαχωρισμό, συνέχισε, λέγοντας πως σήμερα, όχι μόνο επισκέφτηκε τον υπουργό της μεγαλύτερης δύναμης στην Ευρώπη, αλλά και έναν άνθρωπο για τον οποίο η ενωμένη Ευρώπη είναι στόχος ζωής.

Ο Βαρουφάκης τόνισε για λογαριασμό της κυβέρνησης, ότι «δεν θα σταματήσουμε σε τίποτα για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή», ζητώντας τεχνική, ηθική και πολιτική στήριξη. Εξαπέλυσε βέβαια έμμεση επίθεση, λέγοντας ότι το 2010, Ελλάδα και Ευρώπη έχασαν την ευκαιρία αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο είναι «θέμα χρεοκοπίας αλλά αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γιάνη Βαρουφάκη, μετά το λάθος, «για να πουλήσουμε αυτό το λάθος στους πολίτες, ανακοινώθηκε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που δεν πρόσφερε τίποτα», στέλνοντας μήνυμα στον ομόλογό του και τους πολίτες της Γερμανίας, ότι από τη νέα κυβέρνηση και την Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν «λογική και δέσμευση όχι στο συμφέρον του μέσου Έλληνα αλλά του μέσου Ευρωπαίου πολίτη».

Ζητάμε λίγο χρόνο ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στους εταίρους μας συνεκτικές προτάσεις και ένα οδικό χάρτη, είπε ο Βαρουφάκης στη συνέχεια, λέγοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε τις υφιστάμενες συνθήκες και συμφωνίες», προσθέτοντας όμως, αυτό να γίνει χωρίς δηλώσεις που λένε ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτε, καθώς αυτές «δεν βοηθούν».

Σε ένα ακόμα ενδιαφέρον επιχείρημα, ο υπουργός Οικονομικών είπε, πως «το γερμανικό έθνος που έχει υποστεί ταπείνωση, είναι αυτό που μπορεί να καταλάβει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλη χώρα, το ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορεί «να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού», αναφερόμενος στον Ναζισμό.

Οι Γερμανοί, συνέχισε ο Βαρουφάκης αναπτύσσοντας τη σκέψη του, μπορεί να περηφανεύονται ότι ο ναζισμός εξαλείφθηκε στη Γερμανία, αλλά σε μια τραγική ειρωνεία της ιστορίας, πλέον φύεται αλλού, ζητώντας στη συνέχεια τη βοήθεια του γερμανικού λαού να το αντιμετωπίσουμε…

Στη συνέχεια, ακολούθησαν ερωτήσεις και ο Σόιμπλε απάντησε στο «που είναι το πρόβλημα μια κυβέρνηση που μόλις εξελέγη να θέλει να εφαρμόσει αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά».

Η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική: Είπε, πως «αν οι υποσχέσεις γίνονται εις βάρος τρίτων τότε πιθανώς δεν είναι ρεαλιστικές» και υπενθύμισε πως ο νέος πρωθυπουργός είχε πριν από δύο χρόνια μεταβεί στη Γερμανία, όταν και του είχε [ο Σόιμπλε] αναφέρει τις θέσεις πολλών άλλων Ευρωπαίων.

Ο Σόιμπλε δήλωσε, «δεν του είχα αφήσει καμία αμφιβολία» για το ότι δημοκρατικές νομιμοποιήσεις υπάρχουν όχι μόνο σε μία χώρα αλλά σε όλες και η ενωμένη Ευρώπη ξεκινά από εκεί που τελειώνει η νομιμοποίηση του καθενός ξεχωριστά…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στο αν η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως βρίσκεται ακόμη σε πρόγραμμα, λέγοντας ότι επισήμως λήγει στο τέλος του μήνα και σχολιάζοντας το περιεχόμενό του, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση αμφισβήτησε τη λογική του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «οι εταίροι μας δίνουν πολλά λεφτά αλλά τα δίνουμε σε λάθος κατεύθυνση», δηλαδή για την εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους.

Το θέμα είναι, συνέχισε ο Βαρουφάκης, να βρούμε έναν τρόπο να συνδυάσουμε τα συμφέροντα όλων των χωρών: «Ζητήσαμε μόνο λίγο χρόνο ώστε να έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους εταίρους μας τις προστάσεις μας για να φθάσουμε σε μια νέα συμφωνία και να λύσουμε μια για πάντα το πρόβλημα και να μη χρειάζεται να γεμίζετε τις εφημερίδες σας με νέα από την Ελλάδα»…

Τέλος, στο αν θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία». Επισήμως δεν έχουμε καν ορκιστεί, υπογράμμισε, «δεν είχαμε τη ευκαιρία καν να εκφράσουμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις στην ελληνική Βουλή».

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/news/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: