Κυβερνητικός πονοκέφαλος και για το προεδρείο της Βουλής




Σα να μην έφταναν τα πολλαπλά προβλήματα στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, το τελευταίο που θα περίμενε είναι να αντιμετωπίζει πρόβλημα από τους βουλευτές του κόμματος που εκπροσωπούν το κόμμα στο προεδρείο της Βουλής. Το πρώτο από τα θέματα που έχουν προκύψει και αναπαράγονται από το πρωί, αφορούν την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και το δεύτερο, τον αντιπρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, Γιάννη Μπαλάφα. Στην πρώτη περίπτωση η υπόθεση κινείται στο επίπεδο της φημολογίας, η οποία όμως έχει πάρει μαζικές διαστάσεις και το δεύτερο αφορά περιστατικό καταγεγραμμένο σε βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η φημολογία τη θέλει να έχει ψηφίσει αρνητικά για τη συμφωνία με τους εταίρους, χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε να διεξαχθεί «ενδεικτική ψηφοφορία» για να διαπιστωθεί κατά πόσον η σφοδρή κριτική που εκφράστηκε, αποτυπώνεται και στην «πρόθεση ψήφου».

Η φημολογία αυτή προκλήθηκε από αναφορές συναδέλφων της βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι φέρονται να έχουν αποκαλύψει πως η Πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το χέρι της και καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για την συμφωνία με τους δανειστές.

Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί, ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει παραδοχή από την πλευρά της κ. Κωνσταντοπιούλου, ή εναλλακτικά «on the record» αναφορά συναδέλφου της, εικόνα ξεκάθαρη δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν με την ανύψωση των χεριών, χωρίς να γίνει καταμέτρηση. Βέβαια, εάν οι διαφωνούντες είναι μόλις πέντε, συν τρία λευκά, δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς λάθος, οπότε δικαίως αποτελεί κεντρικό θέμα στις πολιτικές εκπομπές σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Το δεύτερο θέμα είναι ίσως σοβαρότερο, αφού εγείρεται θέμα πολιτικής τάξης, αφού ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, που είχε αναλάβει την ευθύνη για την εκλογή των προέδρων των Επιτροπών του σώματος, κάλεσε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να ψηφίσει και στη συνέχεια, χωρίς ενδεχομένως να αντιλαμβάνεται ότι τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά, ακούστηκε να λέει «αυτή η βρώμα»…

Είναι προφανές, ότι χρήζει διευκρίνισης, εάν τα «γαλλικά» αφορούσαν τον βουλευτή που θα προσερχόταν να ψηφίσει, ή ενδεχομένως κάποια συνάδελφό του. Δεδομένου του χιούμορ που είναι γνωστό πως διαθέτει ο συγκεκριμένος βουλευτής, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για αστεϊσμό, με συνήθη – εκτός Βουλής ασφαλώς – στην Ελλάδα υπερβολικό τρόπο και τόνο.

Δεν είναι γνωστό εάν με το εν λόγω περιστατικό θα μπορούσε να συσχετιστεί αναφορά, νωρίτερα, του Γιάννη Μπαλάφα, στο ίδιο βίντεο, καθώς απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Δριβελέγκα, του λέει «ο παλιός είναι αλλιώς» και «θα μπλέξετε». Ίσως εάν προσεχτεί το βίντεο να προκύπτει από την εικόνα εάν το πρόσωπο του κ. Μπαλάφα παραπέμπει σε εκνευρισμό ή άνθρωπο που εκτελεί τα καθήκοντά του, τελώντας… εν ευθυμία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: