Με το ρεκόρ των 235 ψήφων, εξελέγη η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, μετά από μυστική ψηφοφορία όπως επιτάσσει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου. Είναι η δεύτερη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση μετά την Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, είναι όμως η νεαρότερη. Θα ακολουθήσει το απόγευμα η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων του Κοινοβουλίου, που θα συγκροτήσουν το Προεδρείο της Βουλής.

Κατά τα άλλα, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα ξεκινήσει στις 18:00 της Κυριακής, αφού η κυβέρνηση ζήτησε μια μικρή «παράταση» ώστε να μπορέσει να γίνει πιο μεθοδική καταγραφή των κυβερνητικών προθέσεων, καθώς το πρόγραμμα των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα βεβαρυμμένο.

Για το θέμα της αλλαγής κατά μια μέρα των προγραμματικών δηλώσεων που θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί επισήμανε:

«Θέλαμε να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα στην παρουσίαση των θέσεων, ο πρωθυπουργός έλειπε στο εξωτερικό γύρισε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ήθελε ο ίδιος να έχει μια προσωπική επίβλεψη και των προγραμματικών δηλώσεων των υπουργών και νομίζω ότι ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει κινηθεί παρόλο που είναι πρωτάρα σε αυτή τη θέση με πολύ μεγάλη ταχύτητα και στον σχηματισμό κυβέρνησης και στις επαφές που έκανε σε διεθνές επίπεδο».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, έγινε αποτίμηση της ενέργειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και εκτενής ενημέρωση για τις πρωθυπουργικές επαφές στη Γαλλία, την Ιταλία την Κύπρο, καθώς επίσης τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: