Οικονομίδης: Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ βαθειά νερά




Σε ανταπόκριση των Ben Sills, Vassilis Karamanis και Nikolaos Chrysoloras από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Greece May Run Out of Cash as Early as March», η οποία δημοσιεύτηκε πριν από την έκδοση της απόφασης της ΕΚΤ, αναφέρεται στην πιθανότητα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας από τον προσεχή Μάρτιο.

Όπως επισημαίνεται η Καγκελάριος Μέρκελ περιμένει από τους έλληνες να τηρήσουν τις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους προς την ευρωζώνη και ότι είναι διατεθειμένη να περιμένει μέχρι τον Μάιο ώστε ο κ. Τσίπρας να επανακάμψει, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της Καγκελαρίου.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται σε e mail του Νικόλαου Οικονομίδη, καθηγητή οικονομικών στο Stern School of Business της Νέας Υόρκης, ο οποίος δήλωσε ότι οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση δίνουν την εξουσία στην  ΕΚΤ να διακόψει τη ρευστότητα και ουσιαστικά να επιβάλει το Grexit. «Η Ελλάδα» κατέληξε ο κ. καθηγητής «βρίσκεται σε πολύ βαθειά νερά».

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-04/greece-said-to-face-cash-crunch-in-march-without-ecb-help

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤ

Σε άρθρο της Andrea Wong για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Euro Weakens After ECB Limits Direct Funding for Greek Banks», επισημαίνεται ότι το ευρώ διεύρυνε τις απώλειες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει τη χρήση από τις ελληνικές τράπεζες των ελληνικών ομολόγων για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Επίσης γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι «Δεν πιστεύω ότι οι θέσεις των κρατών μελών εντός της ζώνης του ευρώ όσον αφορά την Ελλάδα διαφέρουν, τουλάχιστον ως προς την ουσία» Ο Richard Benson, διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Millennium Global Investments Ltd, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Λονδίνο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου  Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε ότι «Η Ελλάδα έχει γίνει ένας ενοχλητικός περισπασμός. Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια έλλειψη λεπτομερειών, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις απουσιάζουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως η Γερμανία και η ΕΚΤ είναι απίθανο να δεχτούν οποιαδήποτε ανατροπή του υπάρχοντος σχεδίου χωρίς ένα κατάλληλο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης». 

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-04/kiwi-advances-for-third-day-on-wheeler-comments-as-yen-weakens

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: