Eurogroup: Δεν υπάρχει ανακοινωθέν, τα “έσπασαν”-Ξανά τη Δευτέρα




Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να μην υποχωρεί στο να διατηρηθεί ζωντανό το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το θέμα να μένει ανοικτό για τη Δευτέρα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος δήλωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η συμφωνία επί μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Στόχος ήταν να γίνει συζήτηση τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ποτέ δεν είχαμε σαν στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία σε αυτό το Eurogroup, αλλά «να ακούσουν τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας», τις προτάσεις της Ελλάδας για το Μνημόνιο «που αποδείχθηκε τόσο καταστροφικό».

Ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε, ότι υπάρχει ελπίδα να υπάρξει συμφωνία στο τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας, «οπότε συνεχίζουμε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πως «τίποτα δεν τελείωσε». Η συνέχιση του Μνημονίου απορρίπτεται από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι είχαν μια πρώτη ευκαιρία να ακούσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους, ότι η συζήτηση ήταν έντονη, υπήρξε κάποια πρόοδος (χωρίς να την προσδιορίσει), όχι όμως τόσο μεγάλη ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό κοινό ανακοινωθέν.

Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας τη Δευτέρα, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα ειδικοί που θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την επεξεργασία των προτάσεων που θα τεθούν από Δευτέρα στη συνάντηση.

Με λίγα λόγια, η εξέλιξη σημαίνει κάθετη κλιμάκωση στις σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί αύριο το πρωί στις διεθνείς αγορές. Οι επόμενες μέρες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: