Έγινε το πρώτο βήμα αποκατάστασης των σχέσεων της Ελλάδας με τους «θεσμούς», καθώς προ ολίγου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενέκριναν μέσω τηλεδιάσκεψης τη λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Την έγκριση επιβεβαιώνουν με μηνύματά τους στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ενώ στα δικά του μηνύματα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της τετράμηνης παράτασης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η Ελλάδα αποκαλείται ως «επαρκώς περιεκτικός» και «αξιόπιστο σημείο εκκίνησης» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τη χαρά του για την εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκανε λόγο για «καλή ισορροπία», καλώντας την ελληνική κυβέρνηση «να υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις της».

Έντονες επιφυλάξεις ως προς την εξειδίκευση των μέτρων διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην επιστολή που έστειλε προς η Κριστίν Λαγκάρντ προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο, μια ένσταση του ΔΝΤ έρχεται να «ταράξει» την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη συμφωνία. Η Κριστίν Λαγκάρντ, παρότι προσυπέγραψε το ότι η λίστα αποτελεί «αξιόπιστο σημείο εκκίνησης», έσπευσε να επισημάνει μέσω επιστολής που απέστειλε, ότι τα μέτρα δεν είναι πολύ συγκεκριμένα και πως δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις στον τομέα των συντάξεων και της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: