Σημαντικά βήματα προσέγγισης της ελληνικής πλευράς με το Eurogroup για την ορθή προετοιμασία των ελληνικών θέσεων εν όψει της συνεδρίασης του ευρωπαϊκού οργάνου τη Δευτέρα, έγιναν με την προσωπική συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν, ότι υπήρξε συμφωνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ζητώντας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές στην τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ» στην ιστοσελίδα του, οι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogrpoup και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Όπως μετέδωσε το Mega, αισιοδοξία για συμβιβαστική λύση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας επικρατεί στο Βερολίνο. «Είμαστε πιο κοντά σε μία λύση, παρά σε μία ρήξη» αναφέρουν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης είχε επιτευχθεί μια συμφωνία επί της αρχής με την ελληνική πλευρά και ότι η έλλειψη συναίνεσης για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος οφείλεται σε λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης από την ελληνική πλευρά και όχι σε λόγους ουσίας.

Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, υπάρχει την τελεταία ώρα άρθρο με τίτλο «η Μέρκελ τολμά τον συμβιβασμό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: