«Δώστε τη δική σας ερμηνεία», μας είπε ο ζωγράφος…




Του Πανίκου Παναγιώτου  – www.philenews.com

Το κρύο έσπαγε κόκαλα και το χιόνι είχε σκεπάσει για καλά τις ατέλειες της πόλης. Σε μια γωνιά της Πλατείας Ουάσιγκτον, στο Γκρίνουιτς Βίλατζ του Μανχάταν, ένας ζωγράφος του δρόμου επέμενε να σέρνει το πινέλο του. Ανάμεσα στα δευτερόλεπτα του χρόνου, έκλεινε τα μάτια και τραγουδούσε.

Δεν ήμασταν οι μόνοι περίεργοι που πλησιάσαμε για να δούμε το σχέδιο που κρυβόταν ως μυστήριο κάτω από τη μεγάλη γενειάδα του. Κινούμενα γλυπτά και σκορπισμένα πλήκτρα πιάνου κυριαρχούσαν στο έργο του. Το μόνο κοινό σημείο με τον χώρο ήταν οι νιφάδες χιονιού που σαν ανυπότακτες μπαλαρίνες αναδείκνυαν τη γλώσσα του δημιουργού.

«Τι σημαίνουν και τι συμβολίζουν όλα αυτά;» τον ρώτησε μια κυρία. Η αρχική σιωπή του μας έδωσε την εντύπωση πως ενοχλήθηκε από την ερώτηση. Όταν όμως κοίταξε προς τα πάνω, το βλέμμα του συναντήθηκε με όλους.

«Δώστε τη δική σας ερμηνεία», μας είπε με μουδιασμένες λέξεις και συνέχισε να ζωγραφίζει. Κανένας δεν μίλησε ξανά. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που ο καθένας, άγνωστοι μες στους αγνώστους, νιώσαμε πως συνυπάρχουμε με τα όνειρα του καλλιτέχνη, ενσωματωμένοι στα χρώματά του, χαμένοι μέσα στις σκέψεις του, χωρίς να ξέρουμε ο ένας για τον άλλο από πού έρχεται και πού πηγαίνει.

«Δώστε τη δική σας ερμηνεία», μας είπε και μας άφησε να ταξιδέψουμε για κείνα που βλέπαμε, αλλά περισσότερο για όσα δεν φαίνονταν. Για τις κρυμμένες ματιές των ανθρώπων, τους ασυμβίβαστους συμβιβασμούς, τις μικρές νοθείες, τις ανεξήγητες έννοιες, τις ψυχές που δεν παύουν ποτέ να πηγαινοέρχονται μερόνυχτα στις αναμνήσεις, για όλα εκείνα που θα μπορούσαν να δώσουν μια ερμηνεία. Για όλα αυτά που κουβαλάμε μαζί μας και για άλλα τόσα που θα βρούμε μπροστά μας, Συμπορευόμενοι στην ίδια πόλη, στην ίδια χώρα, στον ίδιο κόσμο. Όλοι εντός του παρόντος και του μέλλοντος. Με αρχή και τέλος. Κι όμως, παντού υπάρχει τόσος πόνος, τόση δυστυχία, τόση απάτη, τόσοι πόλεμοι, τόσα φρικτά εγκλήματα χωρίς λογική εξήγηση.

«Δώστε τη δική σας ερμηνεία», μας είπε και μας έριξε στα βράχια της πραγματικότητας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: