ΔΝΤ: Ούτε κούρεμα, ούτε αναδιάταξη δανείων…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- “Oπως είναι ευρέως γνωστό, το Ταμείο έχει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή. Χωρίς εξαίρεση, δεν υπάρχουν κουρέματα, ούτε αναδιάταξη στις απαιτήσεις του ΔΝΤ» (εννοεί στα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα).

Την απάντηση αυτή έδωσε ενημερωμένη πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα, απαντώντας σε ερώτηση εάν το Ταμείο προτίθεται να συζητήσει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη για «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους.

Η πηγή τόνισε στο «Εθνος» και στο www.mignatiou.com ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να δεχθεί καμία κουβέντα, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, για τα δικά του δανεικά προς τη χώρα μας. «Ούτε κουρεύονται, ούτε η διάρκειά τους επιμηκύνεται», σημείωσε η πηγή.

Για το Ταμείο ισχύει απόλυτα η συμφωνία του Μαίου του 2010, που ανανεώθηκε τον Μάρτιο του 2012. Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, τονίζεται, διότι έγινε με το ελληνικό κράτος, δεν έγινε απλά με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Αναφορικά με το επιτόκιο, αυτό είναι κυμαινόμενο εξήγησε η πηγή, «άρα η δόση αυξομειώνεται».

Απαντώντας στη δήλωση του κ. Βαρουφάκη που υπενόησε ότι ξεκίνησαν συζητήσεις με το ΔΝΤ για το χρέος, το Ταμείο τον διέψευσε. Η εκπρόσωπος είπε απαντώντας σε ερώτηση του «Ε»:

«Υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο διαχείρισης του χρέους βάσει του τρέχοντος προγράμματος. Δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση με τις ελληνικές αρχές περί αλλαγής αυτού του πλαισίου».

Υπενθυμίζουμε ότι το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016, και μέχρι της στιγμής δεν έχει φτάσει στην Ουάσιγκτον καμία επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία να ζητά την κατάργησή του.

Η πηγή σημείωσε ότι το Ταμείο θεωρεί ότι το πλαίσιο διαχείρισης του χρέους έχει συμφωνηθεί με βάση το Πρόγραμμα, το οποίο ισχύει και τώρα. Είπε ότι ακόμα και αν το καταγγείλει η σημερινή κυβέρνηση, η συμφωνία για το χρέος θα ισχύει.

Η πηγή εξήγησε ότι το Ταμείο παραμένει θωρακισμένο στις θέσεις που είχε και πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Δεν αλλάζουν» τονίστηκε. «Υπάρχει Καταστατικό το οποίο το σέβονται και οι αξιωματούχοι και όλες οι χώρες μέλη».

Επίσης, η ίδια εκπρόσωπος που αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη Δευτέρα –όταν της υποβλήθηκε συγκεκριμένο ερώτημα- ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε επαφή με στελέχη του ΔΝΤ, δήλωσε χθες ότι ο κ. Τόμσεν και ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκαν στο Παρίσι. Συγκεκριμένα είπε:

“Ο υπουργός Οικονομικών Ελλάδα Γιάνης Βαρουφάκης και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Poul Thomsen συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο για να γνωριστούν και να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα“.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κρατήσουν την επαφή μυστική, όμως ο κ. Βαρουφάκης την διέρρευσε, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί δυσαρέσκεια από το ΔΝΤ.

Ο Ελληνας υπουργός δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το ΔΝΤ για το σχέδιο αναταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα που έχουν ρήτρα ανάπτυξης.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα επιλυθεί και σημείωσε ότι έλαβε θετικά μηνύματα κατά τις επαφές που είχε με τραπεζίτες στο Λονδίνο, την Δευτέρα. Υπογράμμισε επίσης επειδή υπήρξε παρανόηση ότι το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξυπηρετηθεί στο ακέραιο και μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια.

Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε και στο ποσοστό του χρέους προς το ΔΝΤ και άλλες χώρες. Ανέφερε ότι η Ελλάδα προτείνει την αντικατάσταση με νέα ομόλογα με επιτόκια αγοράς, υπό έναν όρο: «Θα ξαναρχίσουμε την καθολική αποπληρωμή όταν ξεκινήσει και πάλι, στην Ελλάδα, μια ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη».

Αφού αποκάλυψε ότι έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση και με το Ταμείο, την οποία διέψευσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σημείωσε ότι «δεν κατανοεί για ποιο λόγο δεν θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση, αφού έχει ακολουθηθεί ήδη παρόμοιος δρόμος».

www.ethnos.gr, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: