ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι διαφωνίες στα θέματα στρατηγικής και κυρίως σε ό,τι αφορά τη μορφή της λύσης, δεν επέτρεψαν στο Εθνικό Συμβούλιο μετά από διήμερη συνεδρίαση να συμφωνήσει στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Ο Πρόεδρος επιχείρησε να στηριχθεί η «κοινή συνισταμένη» στο ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου του 2009, το οποίο έμοιαζε τότε λίγο-πολύ ως ένα κείμενο πολλών αναγνώσεων και όλων των γούστων. Κοντολογίς ικανοποιούσε όλες τις πλευρές τότε. Περαιτέρω, ήθελε να υπάρξει και αναφορά στην κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη- Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014, για να αποφευχθούν «σχόλια και αντιδράσεις από τους ξένους και τους Τούρκους». Σε ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν του 2009 αντέδρασε ο Γιώργος Λιλλήκας, κυρίως για την αναφορά σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Για τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είχε την υποστήριξη μόνο των δυο μεγάλων κομμάτων.

Η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε σε τοποθετήσεις και ανταλλαγή απόψεων για το περιεχόμενο ενός κοινού ανακοινωθέντος. Υπήρξαν, ωστόσο και τοποθετήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δική του τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «πρέπει να μας προβληματίσει το ουκρανικό, η Κριμαία, το Κόσοβο», κρούοντας τον κώδωνα «να μην οδηγηθούμε σε διχοτόμηση.

Στο διάλειμμα της συνόδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ετοίμασε ένα  προσχέδιο ανακοινωθέντος, αν και διαφαινόταν πως δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί σύγκλιση. Η διήμερη σύνοδος ανέδειξε άλλωστε για μια ακόμη φορά τις διαφορές που υπάρχουν. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επιμένουν και δείχνουν «θρησκευτική προσήλωση» στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία(ΔΔΟ). Τα υπόλοιπα κόμματα, χωρίς να έχουν ενιαία προσέγγιση, θέτουν θέμα αλλαγής στρατηγικής αγγίζοντας και τη ΔΔΟ.

Η δήλωση που παρουσιάσθηκε από κυβερνητική πλευρά στόχευε στην αναζήτηση ενός «κοινού τόπου». Στο ανακοινωθέν, που διάβασε μετά τη σύνοδο του διήμερου Εθνικού Συμβουλίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνεται η δέσμευση του Προέδρου για επίτευξη μιας λύσης «που θα βασίζεται στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τη Συμφωνία της 8 ης Ιουλίου και του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11 η Φεβρουαρίου». Περαιτέρω, σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέγραψε με προσοχή τις απόψεις και τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ανακοίνωσε δε πως ο Πρόεδρος προσανατολίζεται στη σύσταση υποεπιτροπής, με τη συμμετοχή των κομμάτων, για σκοπούς κωδικοποίησης των θέσεων και προτάσεων που έχουν καταγραφεί με στόχο την υποβοήθηση του έργου του προς επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν».

Και στο περιεχόμενο της δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που αρχικά επιδιώχθηκε να είναι «κοινό ανακοινωθέν», υπήρξαν αντιδράσεις ως προς την αναφορά σε διζωνική ομοσπονδία. Ως εκ τούτο αποτέλεσε στο τέλος κυβερνητική δήλωση.

Χθες μίλησαν ο πρώην Πρόεδρος, Γιώργος Βασιλείου, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο Μάρκος Κυπριανού, ο Μιχάλης Γιωργάλλας, ο Στέλιος Αμερικάνος. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε δεν θα ήθελε να μιλήσει «για να μην αναφερθεί σε ευθύνες για το πώς έχουμε φθάσει ως εδώ».

ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΤΟ καλύτερο κλίμα επικράτησε στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Το μενού περιελάμβανε όσπρια (κουκιά, λουβί, φασόλια) και ψάρι. Από το γεύμα απουσίαζε ο τέως Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, που είχε άλλη ειλημμένη υποχρέωση.

ΚΟΜΜΑΤΑ: Οι διαφωνίες βγήκαν και έξω – Διαφορετικές προσεγγίσεις

ΟΙ δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων, μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε τις διαφωνίες. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως ως κόμμα επέμεινε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο στρατηγικό στόχο, όπως έχει καθοριστεί από το 1977 κι έχει επαναβεβαιωθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. «Σεβόμαστε όλες τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν αλλά για εμάς είναι ζήτημα, το οποίο έχει να κάμει με την επιβίωση του Κυπριακού λαού, το να επιμείνουμε με συνέπεια και προσήλωση στον στόχο τον οποίον έχουμε συμφωνήσει με την διεθνή και με την τ/κ κοινότητα», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στο Κυπριακό, αλλά και αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ακόμη πως «η πολιτική του καλού παιδιού, των γενναιόδωρων προσφορών, των μονομερών υποχωρήσεων που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει αποτύχει παταγωδώς και απαιτείται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό».

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε την ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να συνδιαμορφώσουν μια πολιτική που να αποτρέπει τους κινδύνους από τον τουρκικό επεκτατισμό. Σημείωσε ότι η μέχρι σήμερα διαδικασία που ακολουθείται όχι μόνο δεν έφερε τη λύση πιο κοντά, αλλά αντίθετα η Τουρκία αξιοποιώντας τα πολιτικά κεκτημένα που της παραχώρησε η δική μας πλευρά, αύξησε την επιθετικότητα και τις διεκδικήσεις της. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την απογοήτευση του, γιατί όπως σημείωσε, η Κύπρος έχασε μια ευκαιρία μετά από σαράντα χρόνια να αξιολογήσει αντικειμενικά και με ειλικρίνεια την πορεία του Κυπριακού από το 1974 μέχρι σήμερα. Κρίνουμε, σημείωσε, ότι η Κύπρος έχασε μια ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή συζήτηση χωρίς καμιά προσπάθεια επίκρισης της μιας δύναμης από την άλλη και χωρίς καμιά προσπάθεια αυτοδικαίωσης για να καταλήξουμε σε κοινούς στόχους αλλά και σε κοινή στρατηγική. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδικης δήλωσε πως το Κίνημα μετά από πέντε μήνες προετοιμασία μέσα σε μια διαδικασία – που ενέπλεξε ειδικούς επιστήμονες – ανοικτή στην κοινωνία κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο και πλήρες ολοκληρωμένο κείμενο που κατέθεσε στο Εθνικό. Από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι «δεν πείσαμε την πλειοψηφία» προσθέτοντας πως έκανε το καθήκον του. Το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως στη σύνοδο υποστήριξε τη θέση ότι, οι πολιτικές δυνάμεις επιβάλλεται να συμφωνήσουν και να κωδικοποιήσουν τους στόχους της πλευράς μας, παραπέμποντας στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Η εμμονή κάποιων να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην αποτυχία της ΔΔΟ δεν επέτρεψε να υπάρξει ομοφωνία, αναφέρει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: