«Η συμμετοχή στις εκλογές αφορά όλες τις γενιές, όλες τις ηλικίες. Αφορά το μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανοιχτή συζήτηση – συνέντευξη που οργάνωσε η εφημερίδα «Αυγή» μέσω διαδικτύου, και ειδικότερα μέσω του «twitter». Το hashtag «#asktsipras» έφτασε να είναι το τρίτο παγκοσμίως στα worldwide Trends, σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα της συνέντευξης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση φοβάται τους νέους και για αυτό απέκλεισε τους δεκαοκτάρηδες», ζήτησε από τους νέους να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία και κάλεσε όσους ψηφίσουν να ψηφίσουν και για αυτούς που δεν τους επιτράπηκε. Ενώ, αναφερόμενος στους ηλικιωμένους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η γιαγιά και ο παππούς θα ψηφίσουν και για τα εγγόνια τους. Έχει καταλάβει η γιαγιά και ο παππούς ποιος τους κοροϊδεύει τόσα χρόνια».

Σχετικά με τη φορολογική πολιτική, ο κ. Τσίπρας μίλησε για αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και για φορολόγηση του πλούτου, καθώς χωρίς φόρους δεν χρηματοδοτούνται οι κοινωνικές δομές. Όπως είπε, χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης και παράλληλα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Εξάλλου ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών: «κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας». Για τη ρύθμιση χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε ότι, σύμφωνα και με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το όριο των δόσεων θα είναι το 30% του εισοδήματος. Επίσης ανέφερε ότι θα δοθούν κίνητρα σε εργαζόμενους για τη διαχείριση των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι θα υπάρξει αντιμετώπιση της διαφθοράς (με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην ευθύνη του πρωθυπουργού) και δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει το πάρτυ των εργολάβων και των «εθνικών προμηθευτών». Εξάλλου, σημείωσε ότι «έχουμε την πολιτική βούληση για τον έλεγχο στις λίστες» (σ.σ. λίστα Λαγκάρντ κλπ).

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (σ.σ. οι οποίοι λειτουργούν με προσωρινές άδειες που συνεχώς ανανεώνονται) ο κ. Τσιπρας ήταν κατηγορηματικός: «Οι νομοί ισχύουν για όλους. Αυτοί που θέλουν να λειτουργούν ιδιωτικούς σταθμούς θα βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Τσίπρας σημείωσε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων ετών ήταν ξεπούλημα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα» και ότι «δεν βοήθησαν στη μείωση του χρέους». Χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ ως «εκτροφείο σκανδάλων» και τόνισε ότι οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί θα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες). Όπως είπε «ο ΟΠΑΠ υπό δημόσιο έλεγχο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία».

Για το Δημόσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα μπει τέλος στον πελατειακό χαρακτήρα του. Σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας αλλά παράλληλα εξέφρασε τη διαπίστωση ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες υπερασπιζόμενοι το κοινωνικό κράτος. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «θα δείξουμε εμπιστοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση και θα υπάρξει αποσυμφόρηση από τις στρατιές των συμβούλων. Θα γίνουμε κανονικό κράτος».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αποτελεί ευρωπαϊκή συνευθύνη η αντιμετώπισή του. Επιπλέον, δήλωσε ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθούν τα κέντρα κράτησης (θα δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας στις εισόδους των μεταναστευτικών ροών), θα υπάρξει σεβασμός των διεθνών συνθηκών περί ασύλου και θα δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στη χωρα μας.

Σχετικά με τις σχέσεις κράτους και εκκλησιάς, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο διακριτός ρόλος θα ωφελήσει και την Εκκλησία και την Πολιτεία και εξήρε την προσωπικότητα του νυν αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κύριου Ιερώνυμου.

Για το ρολό και τη λειτουργία της αστυνομίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, οι αστυνομικοί να αντιμετωπίζουν και να προλαμβάνουν το έγκλημα. Δεν θέλουμε, όμως, αστυνομοκρατία. ‘Αλλο η αστυνόμευση άλλο η αστυνομοκρατία». Επιπλέον, όπως είπε – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – θα υπάρξει αφοπλισμός των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές, ενώ θα συσταθούν ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών βίας.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι στρατηγικής σημασίας η στήριξη της δημόσιας υγείας. Όπως είπε, στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχει ανάγκη να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις, καθώς χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές για να καλύψουν τις ανάγκες στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Σε ερώτημα σχετικά με τις φυλακές τύπου Γ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο νόμος για τις φυλακές τύπου Γ είναι σε σύγκρουση με το Σύνταγμα και τις αρχές του κράτους δικαίου. Επιπλέον μίλησε για συνολικές παρεμβάσεις στις φυλακές, καθώς, όπως είπε «η κατάσταση είναι δραματική, και σε κάνει να ντρέπεσαι».

Για το παλαιστινιακό: Σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς. Αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, αναθέρμανση των σχέσεων μας με τον αραβικό κόσμο. Η Ελλάδα γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

Για την πολιτική στο χώρο του βιβλίου: Να προστατεύουμε το βιβλίο και την ανάγνωση. Καταπολέμηση του ολιγοπωλίου στο χώρο του βιβλίου.

Για την Ολυμπιακή: Εθνικό έγκλημα αυτό που έγινε με την Ολυμπιακή. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα για επανασύσταση του εθνικού αερομεταφορέα

Τέλος, στο ερώτημα αν στην περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός θα συνεχίσει να δίνει συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου, ο κ. Τσίπρας απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «η δική μας δύναμη δεν είναι τα κανάλια, και δεν θα είναι ούτε την επόμενη μέρα. Ούτε η δημόσια, ούτε η ιδιωτική τηλεόραση. Είναι η εμπιστοσύνη του λαού». Σχετικά, δε, με την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΝΕΡΙΤ, ο κ. Τσιπρας ανέφερε ότι αποτελεί υποβάθμιση της δημοσιογραφίας και συμπλήρωσε πως ο κ. Σαμαράς αρνείται τον δημόσιο διάλογο γιατί δεν έχει επιχειρήματα.

Μετά το τέλος της διαδικτυακής συνέντευξης ο κ. Τσίπρας θα επισκεπτόταν το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το οποίο εγκαινιάστηκε απόψε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: