Τρομοκρατία: Φόβος και τρόμος στην Ευρώπη…




Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ζήτησαν την διαμόρφωση μιας συμμαχίας κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού με τις χώρες της βόρειας Αφρικής και άλλα μουσουλμανικά κράτη, όπως την Υεμένη, επισημαίνει ανταπόκριση των Andrew Higgins και James Kanter από τις Βρυξέλλες στην εφημερίδα NEW YORK TIMES με τίτλο «E.U. Urges Cooperation to Combat Terrorism».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στις δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini, η οποία σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της συνεργασίας για την πάταξη της τρομοκρατίας τόσο εντός της Ευρώπης όπως και εκτός, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό κόσμο, η ΕΕ θα τοποθετήσει ακολούθους θεμάτων ασφάλειας στις διπλωματικές της αποστολές εκτός ΕΕ.

Μετά τα περιστατικά στη Γαλλία και το Βέλγιο, οι Ευρωπαίοι φοβούνται για το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα τρομοκρατικά κτυπήματα.

Η ανταπόκριση κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά και στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της βελγικής αστυνομίας και στους υπόπτους που αναζητούνται. Η Ελληνική Αστυνομία δήλωσε ότι συνελήφθη ένας Αλγερινός 33 ετών, που θεωρείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση τρομοκρατίας του Βελγίου, και ότι το Βέλγιο έχει ζητήσει την έκδοσή του.

Ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Eric Van Der Sypt, σε χθεσινές δηλώσεις του προς τους ΝΥΤ, σημείωσε ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο νεκρών υπόπτων στην πόλη Verviers θα δυσχέραινε την έρευνα. Τόνισε επίσης ότι η έκδοση του Αλγερινού που κρατείται στην Ελλάδα –και ο οποίος θεωρείται ότι εμπλέκεται στην βελγική υπόθεση τρομοκρατίας- θα μπορούσε να καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες εάν ο ύποπτος προσφύγει κατά του αιτήματος του Βελγίου στα δικαστήρια.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και να καλύψουν τα κενά της Συνθήκης Σέγκεν, καθώς οι τρομοκράτες φαίνεται να αξιοποιούν την ελεύθερη διέλευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτοντας τα ίχνη τους, αναφέρει άρθρο των Stacy Meichtry, Matthew Dalton and David Román στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Terror Suspects Exploit Ease of Travel in Europe».

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ύποπτοι τρομοκρατίας αξιοποιούν την εύκολη διέλευση των συνόρων εντός της ΕΕ για να βρίσκονται διαρκώς ένα βήμα πιο μπροστά από τις Αρχές, μετακινώντας μαχητές, χρήματα και όπλα, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ύποπτοι αποφεύγουν τους σκληρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους σε χώρες όπως τη Γαλλία, όπου έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια σε Συρία και Ιράκ, μετακινούμενοι μέσω άλλων χωρών της ΕΕ για να φθάσουν στη Συρία και στο Ιράκ.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, από τις Βρυξέλλες έως την Αθήνα, που προσπαθούν να καταδιώξουν τους υπόπτους εντός της ΕΕ.

Οι διωκτικές Αρχές υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμών για το είδος των προσωπικών πληροφοριών που μπορούν να συλλέξουν τα κ-μ και για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων. Η Europol, η υπηρεσία ασφάλειας της ΕΕ, συντονίζει τις επιχειρήσεις της αστυνομίας και την ανταλλαγή των πληροφοριών, αλλά δεν διαθέτει τις εξουσίες του αμερικανικού FBI για να πραγματοποιεί συλλήψεις.

«Χρειάζεται να ενισχύσουμε την μεταξύ μας συνεργασία, πρώτα με τις άλλες χώρες αλλά και εσωτερικά» δήλωσε χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini.

Το άρθρο κάνει επίσης αναφορά, μεταξύ άλλων, στο αίτημα του Βελγίου προς την Ελλάδα για την έκδοση υπόπτου, που συνελήφθη στην Αθήνα, και θεωρείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση τρομοκρατίας στο Βέλγιο.

http://www.wsj.com/articles/terror-suspects-exploit-ease-of-travel-in-europe-1421703312

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ελεύθερος Τύπος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: