«Δεν επιθυμώ να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία» τόνισε από τη Λαμία ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «τα κόμματα θα πρέπει να ξεπεράσουν τις οποιεσδήποτε αγκυλώσεις και να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις εκλογές με 180 βουλευτές».

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των εκλογών, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό το Ποτάμι να είναι το τρίτο κόμμα της Βουλής» και περιέγραψε το σκηνικό μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να διαπραγματευτεί τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Νέα Δημοκρατία για τη συγκρότηση μιας αξιόπιστης -όπως είπε- κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι το επίπεδο της διαπραγμάτευσης εξαρτάται από αυτό καθαυτό το εκλογικό ποσοστό που θα εισπράξει στις εκλογές το Ποτάμι.

«Εμείς δεν θέλουμε εκλογές και ξανά εκλογές. Η χώρα δεν αντέχει» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, κάνοντας επίθεση και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις τις οποίες έχουν εκφράσει.

Ο ίδιος απέφυγε να περιγράψει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της οποιαδήποτε συνεργασίας και επανέλαβε ότι το Ποτάμι έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεργαστεί στη βάση αξιόπιστων πολιτικών προγραμμάτων.

Εκείνο που ως πολιτική θέση θεώρησε αδιαπραγμάτευτο είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, σημειώνοντας πως «είναι ολέθριο κάποιοι ανεγκέφαλοι πολιτευτές να βγαίνουν και λένε διάφορα για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ», καθώς «δεν υπάρχει χρυσό αλεξίπτωτο που θα μας σώσει όπως επιμένουν ορισμένοι», και προσέθεσε πως υπάρχουν στάσεις και συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Μέχρι σήμερα η Ευρώπη έχει δείξει ότι έχει αποφασίσει να βοηθήσει τη χώρα μας» είπε, τονίζοντας ότι ελάχιστα θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η στάση των Ευρωπαίων, αλλά κυρίως θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι θέσεις και η πολιτική πρακτική μέσα στη χώρα μας.

«Θα το εκτιμούσε ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός αν όλο το πολιτικό σύστημα έκανε σαφή τη θέση του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Για μας η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ είναι θέση αδιαπραγμάτευτη. Θα πρέπει να τελειώσει αυτή η συζήτηση και να είναι απόλυτη η θετική τοποθέτηση των κομμάτων εξουσίας απέναντι στη συμμετοχή μας στην ΕΕ» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Θεοδωράκης απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των πολιτικών θέσεων ιδιαίτερα στο πεδίο των συνεργασιών, παραπέμποντας το θέμα για μετά τις εκλογές και σε συνάρτηση με το εκλογικό ποσοστό του Ποταμιού.

«Οι πολιτικές υπάρχουν. Στη μικρή αυτή χώρα οι πολιτικές είναι θέμα προσώπων. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το ποιος διαχειρίζεται αυτές τις πολιτικές. Γνωριζόμαστε άλλωστε μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «στις οποιεσδήποτε συνεργασίες βασικό ρόλο έχουν τα πρόσωπα», παίρνοντας όμως αποστάσεις από άρθρα και απόψεις των στελεχών του που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Εμείς δεν έχουμε θέσει τέτοιο θέμα» είπε όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ υπό την προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς.

«Υπάρχουν άρθρα και απόψεις πολλών πολιτών. Ένας συνταγματολόγος έχει την άποψή του. Το Ποτάμι, όμως, έχει πει ότι αυτή η συζήτηση για το πώς θα είναι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την επόμενη των εκλογών. Δεν μπορεί να ξεκινήσει τώρα. Έχει σημασία ποια θα είναι τα ποσοστά. Έχει σημασία τι δύναμη θα έχει το Ποτάμι. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν προσερχόμαστε για να πάρουμε μια αντιπροεδρία ή για να πάρουμε δύο υπουργεία. Δεν έχουμε το άγχος των υπουργείων. Έχουμε το άγχος αν το σύνολο της κυβέρνησης υπακούει στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε με έμφαση ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Για Γ. Παπανδρέου

«Στη δημοκρατία δεν αποκλείεται κανείς. Δεν είμαι ούτε υπέρ του εξοστρακισμού ούτε υπέρ των αποκλεισμών. Ο καθένας έχει δικαίωμα να δοκιμάζεται στον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για το κόμμα τού Γιώργο Παπανδρέου.

«Υπάρχει ένα ερώτημα που είναι στο στόμα όλων των πολιτών. Στον Γιώργο Παπανδρέου δόθηκε 45%. Δόθηκε ένα δισθεόρατο ποσοστό. Τι το έκανε; Γιατί δεν μπόρεσε να αλλάξει αυτά που θέλει σήμερα να αλλάξει; Ποιος έφταιξε αν δεν έφταιξε ο ίδιος;» σημείωσε και προσέθεσε: «Όταν σου δίνει ο ελληνικός λαός 45% σου δίνει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Σχεδόν σου δίνει λευκή επιταγή. Είναι παράξενο να επανέρχεσαι μετά από μερικά χρόνια και να ζητάς πάλι βοήθεια. Είχες την ευκαιρία και την έχασες».

ΠΗΓΗ: Γ. Παλαμιώτης, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: