Σήμερα η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Τυπικά και επίσημα αρχίζει σήμερα Τρίτη 6 Ιανουαρίου, η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, η πιο μικρή σε διάρκεια από την Μεταπολίτευση έως τώρα.

Είναι, επίσης, η πρώτη φορά από το 1974 που θα γίνουν εκλογές μέσα στην καρδιά του χειμώνα, Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Στις 15 αναμετρήσεις που έχουν γίνει μεταπολιτευτικά, οι Έλληνες δεν πήγαν ούτε μία φορά να ψηφίσουν τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ομοίως, δεν έχει γίνει ποτέ εκλογική αναμέτρηση τους μήνες Ιούλιο και Δεκέμβριο, και ως προς τούτο ιστορική έχει μείνει η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου που, όταν συζητούσε με συνεργάτες του για το πότε να προκηρύξει εκλογές, όταν ήταν ήδη την πρώτη φορά πρωθυπουργός, απάντησε «οποτεδήποτε, εκτός όμως από τους δύο αυτούς μήνες, μη χαλάσουμε τα μπάνια του λαού».

Την ημέρα της τυπικής έναρξης της προεκλογικής περιόδου, ανακοινώθηκε κιόλας ότι αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου έως και την ημέρα τέλεσης των εκλογών ο έως τώρα Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης της κυβέρνησης κ. Στέφανος Αναγνώστου.

Είναι προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αντικαθιστά την κ. Σοφία Βούλτεψη, και τα καθήκοντά του είναι αυστηρώς υπηρεσιακά, μόνο για θέματα που θα αφορούν το κυβερνητικό έργο, ή και διαδικαστικά εν όψει των εκλογών.

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη συνεδρίαση της Δικομματικής Επιτροπής για τις Εκλογές, το θέμα που απασχόλησε όλα τα μέρη ήταν εκείνο της ανεύρεσης λύσης για περίπου 100.000 νέους που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, που όμως δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις 25 του μηνός επειδή, λόγω της απρόβλεπτα γρήγορης προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεν πρόλαβαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μιχάλης Θεοχαρίδης, αφού άκουσε τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των κομμάτων, δεσμεύτηκε ότι «θα διερευνηθεί άμεσα αν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί το νομικό κενό» και να συμμετάσχουν οι εκπρόθεσμοι 18ρηδες στην εκλογική διαδικασία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράσθηκαν επιφυλάξεις για το αν είναι δυνατόν να γίνει τελικά κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται μετά την 1η Φεβρουαρίου. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζουν ότι στις εκλογές του Μαρτίου 2004 τελικά δεν είχαν ψηφίσει οι τότε 18άρηδες, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων. Επίσης, σημειώνουν ότι έχουν ήδη αποσταλεί οι δισκέτες με τα ονόματα των ψηφοφόρων στα 18.700 εκλογικά τμήματα και στα 500 εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών.

Συζητήθηκαν ακόμα οι όροι προβολής των κομμάτων, και συμφωνήθηκε να ισχύσουν όσα και στις προηγούμενες αναμετρήσεις του 2010. Δηλαδή, να αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο βουλευτή από μία μόνο εμφάνιση σε κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας και από δύο σε περιφερειακά μέσα. Για κάθε κόμμα, προβλέπεται μετάδοση της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσής του και μία συνέντευξη ή κάλυψη μιας επιπλέον εκδήλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να γίνουν δύο τηλεοπτικά ντιμπέϊτ, ένα μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, και ένα με την συμμετοχή των αρχηγών όλων των κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία απέρριψε ασυζητητί την πρόταση δια του εκπροσώπου της στην Επιτροπή, Γιώργου Μουρούτη, ο οποίος απάντησε «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Ακόμα, στην ίδια σύσκεψη, το ΚΚΕ ζήτησε να εξαιρεθεί η Χρυσή Αυγή από τον διαθέσιμο προς κάθε κόμμα τηλεοπτικό χρόνο. Το σκεπτικό του εκπροσώπου του ΚΚΕ ήταν ότι ο τηλεοπτικός χρόνος αποτιμάται σε χρήμα και η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής έχει ανασταλεί προσωρινά έως ότου εκδικαστεί και τελεσιδικήσει η υπόθεση της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία κατηγορούνται και κρατούνται 8 στελέχη της, βουλευτές.

Την ίδια πρόταση υποστήριξε και το Ποτάμι, του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη.

Εν τέλει απορρίφθηκε διότι, όπως ειπώθηκε, παρά τις εις βάρος κατηγορίες στελεχών της, η Χρυσή Αυγή παραμένει εκλεγμένο κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: