Πτώση ευρώ, αύξηση ομολόγων και ανησυχία λόγω των ελληνικών εκλογών




Η ισοτιμία του ευρώ σημειώνει πτώση εξαιτίας της μείωσης των ευρωπαϊκών καταναλωτικών τιμών σε ετήσια βάση –για πρώτη φορά από το 2009-, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 0,4% αγγίζοντας το 9,83%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν πως ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Σύριζα μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος στήριξης ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της WSJ με τίτλο “European stocks steady” (Σταθεροποιούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια).

Στην άνοδο της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων που ξεπέρασαν το 10% για πρώτη φορά από το 2013 αναφέρεται ρεπορτάζ του Bloomberg “Greek 10-year old yields exceed 10% for first times since 2013”.

Για ανησυχία των επενδυτών εξαιτίας της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου και της ‘πολιτικής αβεβαιότητας’ λόγω των εκλογών στην Ελλάδα παρά το θετικό σήμερα το πρωί άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, γίνεται λόγος στην οικονομική στήλη EUROPE MARKETS του CNBC (5λεπτης διάρκειας οικονομικό μαγκαζίνο Market Open_SQUAWK RT REAL-TIME)_Europe bucks fears over oil and Greece.

Δήλωση Fuchs

Η ελληνική οικονομία είναι περισσότερο ανταγωνιστική από τα προηγούμενα χρόνια, δηλώνει ο Michael Fuchs, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg TV με τίτλο “Fuchs says ‘positive’ about development in Greece” ( O Fuchs «θετικός» για ανάπτυξη στην Ελλάδα). 

Grexit

Στη διάρκεια 2,5΄ συνέντευξης της Tina Fordham-επικεφαλής πολιτικής αναλύτριας της Citi που προβάλλει το CNBC, τίθεται το ερώτημα εάν λόγω των εκλογών και της πιθανολογούμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες_“Greece leading the way out of Europe?” Στη διάρκεια της συνέντευξης τονίζεται, η οικονομική-πολιτική κατάσταση στη χώρα μας είναι κατά κάποιο τρόπο μοναδική, ενσκήπτει πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υποβάθμισή της, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται ότι προτεραιότητα στην ατζέντα πιθανής διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα, είναι η αντιπαράθεση με τους ‘ολιγάρχες’.

Αναδημοσίευση πρακτορειακής ανταπόκρισης (REUTERS) του Mike Dolan από Λονδίνο καταχωρείται στον ιστότοπο του CNBC, κάνοντας λόγο όχι μόνο για ενδεχόμενο ‘Grexit’ αλλά και ‘Brexit’ καθώς φέτος είναι έτος εκλογών και για τη Μ. Βρετανία. Και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν για διαφορετικούς λόγους, αντίκτυπο στη σταθερότητα της Ευρωζώνης_ «ANALYSIS-UK, Greek election anxiety may see Brexit feed Grexit».

Υπό τον τίτλο ‘Εκλογές στην Ελλάδα’_«Elections in Greece» δημοσιεύεται στους NYT στη στήλη κύριων άρθρων γνώμης, σκίτσο του editorial cartoonist Patrick Chappatte, όπου απεικονίζεται έλληνας ψηφοφόρος μπροστά στην κάλπη και την ελληνική σημαία να ψηφίζει και στην έξοδο του εκλογικού τμήματος να αναγράφεται η ένδειξη €xit. Τη σκηνή παρακολουθούν έξω από το ‘εκλογικό τμήμα’, η γερμανίδα καγκελάριος Merkel και ο γάλλος πρόεδρος Hollande.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Πορεία ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας / Αναφορά στην Ελλάδα

  • Υπό τον τίτλο “Markets:A fine way to start the year” o Economist αναφέρεται στην πορεία των αγορών και στις χαμηλές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Το άρθρο επισημαίνει ότι παρά τις χαμηλές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που τα αγοράζουν εξαιτίας του φόβου για τις ελληνικές εκλογές. «Οι απόψεις επ’ αυτού του ζητήματος ποικίλουν μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι γίνεται ‘πολύ κακό για το τίποτα’ και αυτών που φοβούνται ελληνική έξοδο από το ευρώ με ενδεχόμενο μετάδοσης», αναφέρει ο Economist.
  • Υπό τον τίτλο «Πολύ κακό για το τίποτα;» (“A storm in a teacup?”), οι ανταποκριτές τουEconomistσυζητούν (σε βίντεο) την επίδραση της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα ως προς τη θέση της χώρας εντός της Ε.Ε., καθώς και τις επιπτώσεις των χαμηλών τιμών των βασικών προϊόντων.

Εκλογικές αναμετρήσεις 2015 / Αναφορά στον Αλ. Τσίπρα

  • Σε άρθρο τουAndrew Hammond για την Independent, το οποίο φέρει τον τίτλο «Τώρα η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει, το 2015 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το έτος της αριστεράς” (“Now theeconomy is finally recovering,2015 could well be the year of the left”), γίνεται λόγος για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ευρώπη εντός του 2015 και εκτιμάται ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς ενδέχεται να βγουν ενισχυμένα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, «ο επικεφαλής του οποίου μπορεί να καταστεί Πρωθυπουργός στις 25 Ιανουαρίου», όπως σημειώνεται.

 Ελλάδα-Grexit

  • Στην ιστοσελίδα του Aljazeera δημοσιεύεται σχόλιο του Menelaos Tzafalias με τίτλο «η κενή περιεχομένου απειλή της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ» (The empty threat of Greece leaving the euro), όπου ο συντάκτης επισημαίνει ότι η απλή αλήθεια είναι ότι υπό τις παρούσες Συνθήκες, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ και υπενθυμίζει την πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ένταξη στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη. Ωστόσο ο συντάκτης παρατηρεί πως ό,τι κι αν συμβεί, «ο πόνος για την ευρωζώνη και τους έλληνες φορολογουμένους θα είναι μεγάλος. Πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι είναι ήδη».

Αύξηση της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων

  • Ανυπόγραφο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times με τίτλο «η απόδοση των ελληνικών ομολόγων ξεπερνά το 10% λόγω των φόβων για το Σύριζα» (Greek bond yield climbs over 10% on SYRIZA fears) αναφέρεται στην αύξηση της απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου που ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2013, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για ενδεχόμενη επικράτηση του Σύριζα στις επικείμενες εκλογές.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ

DPA: H γερμανική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει την Ελλάδα ως εταίρο στην ευρωζώνη

  • «Για μας και τους ευρωπαίους εταίρους μας τίθεται ένα μόνο ερώτημα: πώς θα καταφέρουμε ο ευρωπαίος εταίρος μας, η Ελλάδα, να ολοκληρώσει με επιτυχία τα προγράμματα, δήλωσε σήμερα ο γερμανόςκυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert και απέρριψε δημοσιεύματα που φέρουν την καγκελαρία να εξετάζει συγκεκριμένες στρατηγικές για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. [DPA μέσω Focus, «H γερμανική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει την Ελλάδα ως εταίρο της ευρωζώνης», Bundesregierung will Griechenland als Euro-Partner halten]

Zeit: Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα

  • Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα (Deutschland sondiert Kompromiss mit Tsipras) –η γερμανική κυβέρνηση αντίθετα με τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα, επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ZEIT αναζητούνται εναλλακτικές. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν από οικονομική αλλά και πολιτική άποψη πολύ επικίνδυνη. Πιθανότερος συμβιβασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος, ενώ το κούρεμα αποκλείεται. 

Συνέντευξη Τίμου Μελισσάρη

  • Τμήματα της ελληνικής οικονομικής ελίτ εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. O Τίμος Μελισσάρης, ιδρυτής εταιρείας Hedge Fund, ελπίζει ότι θα εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει στο Stern ότι ο Σαμαράς δεν έκανε τίποτα, για να καταπολεμήσει το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τα τελευταία δύο χρόνια και υποστηρίζει σήμερα μια πραγματιστική οικονομική πολιτική. Επίσης αποκλείει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και χαρακτηρίζει «απερίσκεπτο» και «αναξιοπρεπή» τον ισχυρισμό της Merkel ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα ήταν αντιμετωπίσιμη. [«H Merkel είναι ‘απερίσκεπτη’ και ‘αναξιοπρεπής’», Merkel ist “leichtsinnig” und “unanständig”]

Εκλογές και Grexit / δηλώσεις και σχόλια

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδυναμώσει του ολιγάρχες (Wahl in Griechenland: Syriza will Oligarchen entmachten) μετά την εκλογή τουευχάριστα ακούγεται αυτή η αναγγελία στο εξωτερικό, γράφει το Spiegel αναπαράγοντας δηλώσεις του Γ. Σταθάκη στους “Financial Times”.
  • Ο πρώην ευρωπαίος Επίτροπος Günter Verheugen (SPD) δηλώνει στο Dradio, σε σχέση με τη συζήτηση περί Grexit, ότι η συνοχή της Ευρώπης δε θα πρέπει να αμφισβητείται. H Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Η μεταφορά πόρων των τελευταίων ετών δε βοήθησε να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. [«Η μεταφορά χρημάτων από μόνη της δε φέρνει τίποτα», “Geldtransfers allein bringen nichts”]
  • Σε συνέντευξη στην αυστριακή τηλεόραση ORF (6/1) o πρώην ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι κανείς δε θα έπρεπε να αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Ελλάδας – υπονοώντας τη συζήτηση περί Grexit που πυροδοτήθηκε από τη Γερμανία. [«Εκλογές στην Ελλάδα: Ζητείται περισσότερη αυτοσυγκράτηση», Griechenland-Wahl: Mehr Zurückhaltung gefordert]
  • «Γιατί η έξοδος της Αθήνας από το ευρώ δεν θα φέρει τίποτα, ωστόσο πρέπει να συζητηθεί», είναι ο τίτλος κύριου άρθρου της αυστριακής Die Presse. Xωρίς τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα ασκούνταν πίεση στη νέα κυβέρνηση που πιθανόν να προκύψει στην Ελλάδα, ώστε να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. [Warum Athens Euro-Austritt nichts bringt, aber diskutiert werden muss, Wolfgang Böhm]
  • Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώξει να ανατρέψει το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, τότε αυτό θα έβαζε τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα αλληλεγγύης, επισημαίνει κύριο άρθρο της αυστριακής Wiener Zeitung. [“Grexit”, Reinhard Göweil]

Ευρωζώνη/ ανεργία και πληθωρισμός

  • «Η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε στο 11,5%» το Νοέμβριο. Υψηλότερα είναι τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα (25,7%, στοιχεία Σεπτεμβρίου) και την Ισπανία (23,9%). [DPA μέσω Focus, Arbeitslosenquote verharrt bei 11,5 Prozent]
  • «Οι τιμές στην ευρωζώνη πέφτουν για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια». Κύριος λόγος η μείωση της τιμής του πετρελαίου. Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι τιμές στην Ελλάδα και την Ισπανία. [Focus με πρακτορεία, Preise in Eurozone fallen erstmals seit fünf Jahren]

ΓΑΛΛΙΚΑ & ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι

  • Στις ιστοσελίδες του συνόλου των υπό εξέταση γαλλικών ΜΜΕ κυριαρχεί η είδηση για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη σατυρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Ελληνικές εκλογές

  • Cécile Ducourtieux ‘Les élections grecques ne seront « pas le déclencheur d’une crise », selon M. Moscovici, Le Monde “OI ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΡΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ» Συνέντευξη του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην ηλεκτρονική σελίδα της Le Monde με τον ανωτέρω τίτλο στην οποίο υποστηρίζει ότι «πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες να κάνουν την επιλογή τους. Όποια και να είναι η επιλογή τους θα είναι σεβαστή. Δεν είναι δουλειά μας να επιλέγουμε ή να απορρίπτουμε τον ηγέτη μιας χώρας της Ε.Ε.». [Σχετικό έγγραφο: Αρ.Πρ.21ΕΤ/Γ.Τ.Ε. Παρίσι, συντάκτης Ε.Αραβαντινός].
  • Είδηση στο AFP [Grece: Schulz critique “les speculations irresponsables” de Berlin] οι σημερινές δηλώσεις του Martin Schulz στα γερμανικά ΜΜΕ για ανεύθυνες εικασίες από πλευρά γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση εκλογής του Σύριζα.
  • Grece: Syriza veut s‘en prendre aux “oligarques” du pays (depute) Με αφορμή τις δηλώσεις Σταθάκη στους Financial Times, το μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σύριζα Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε στο AFP ότι ‘Οι μεγάλοι μας αντίπαλοι δεν είναι οι ξένες αγορές αλλά κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες στο εσωτερικό της χώρας οι οποίοι ελέγχουν τα δημόσια έργα και τα ΜΜΕ και φοβούνται μήπως χάσουν τα προνόμιά τους.’ Επίσης δήλωσε ότι οι αναθέσεις μεγάλων έργων στην Ελλάδα είναι συχνά προβληματικές και αδιαφανείς.
  • Adea Guillot, Grèce : Mario Draghi s’inquiète du risque de fuite des capitaux, Le Monde. Ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο ‘Ελλάδα: Ο Mario Draghi ανησυχεί για τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων’, αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Mario Draghi, στην οποία ο πρώτος θα ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ για τα τραπεζικά αποθέματα στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ρευστότητας μετά τις εκλογές από την ΕΚΤ. Τα τραπεζικά αποθέματα στα τέλη του Νοέμβρη ανέρχονταν σε 164 δις ευρώ και η εκτίμηση σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή για το μήνα Δεκέμβρη είναι μια μείωση της τάξης των 2,5 δις.
  • Δηλώσεις του Δημήτρη Σερεμέτη στη Liberation, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πιθανός υποψήφιος του Σύριζα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ότι το κόμμα του θα ζητήσει αν εκλεγεί πάγωμα πληρωμών 5 χρόνων για το ελληνικό δημόσιο χρέος Le Figaro.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: