Τέσσερα ιστορικά στελέχη της “Charlie Hebdo” έχασαν τη ζωή τους-12 νεκροί




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: «Τρεις εγκληματίες ευθύνονται» για την αιματηρή επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ μετά την ολοκλήρωση μιας έκτακτης σύσκεψης στα Ηλύσια Πεδία.

Έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα δυνατά μέτρα «για να εξουδετερωθούν το συντομότερο δυνατό οι τρεις εγκληματίες που ευθύνονται για αυτή τη βάρβαρη ενέργεια», είπε ο Καζνέβ, χωρίς όμως να αναφερθεί με λεπτομέρειες στον ρόλο κάθε ενός από τους δράστες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τραγικός είναι ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης η οποία σημειώθηκε σήμερα στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, καθώς τέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι της έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Πρόκειται για τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους.

“Nous sommes Charlie” («Είμαστε όλοι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.

Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους, την πολιτική ως τον πολιτισμό.

Για τα τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα έχει συχνά δεχθεί απειλές από διάφορες πλευρές.

Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η εφημερίδα είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες.

Η Charlie Hebdo συνέχισε μάλιστα με δημοσίευση νέων γελοιογραφιών του Μωάμεθ, έργα των δικών του συνεργατών, ανάμεσα στους οποίους και οι Καμπί, Βολίνσκι και Σαρμπ που φέρονται ως σημερινά θύματα της επίθεσης.

Οι ιμάμηδες του «Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής πίστης» ζήτησαν, χωρίς επιτυχία, την απαγόρευση της έκδοσης, ο τότε όμως πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε στη συνέχεια τις «προφανείς αυτές προκλήσεις».

Το θέμα δεν ξεχάστηκε από τους Ισλαμιστές. Έτσι, όταν την 1η Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι η εφημερίδα θα κυκλοφορούσε την επομένη με τον ειρωνικό τίτλο Charia Hebdo, για να καυτηριαστεί η νίκη των Ισλαμιστών του κόμματος Ενάχντα στην Τυνησία, χτύπησαν μέσα στη νύχτα.

Το πρωί της 2ης Νοεμβρίου 2011, τα γραφείου της Charlie Hebdo δέχθηκαν επίθεση και κάηκαν από βόμβες Μολότοφ, ενώ hackers έκαναν πειρατεία στην ιστοσελίδα της και ανήρτησαν μια εικόνα της Μέκκας και στίχους του Κορανίου.

Μετά την εμπρηστική αυτή επίθεση, η εφημερίδα φιλοξενήθηκε για περίπου δύο μήνες στα γραφεία της εφημερίδας Λιμπερασιόν. Στη συνέχεια μετακόμισε σε νέο κτίριο, στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού.

Στα τωρινά της γραφεία, σε κτίριο που βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα, η Charlie Hebdo μετακόμισε πριν από μερικούς μήνες. Στην αρχή υπήρχε αστυνομική φύλαξη στο κτίριο, το τελευταίο διάστημα όμως οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει.

— Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφτασε στο σημείο και έκανε λόγο στις δηλώσεις του για “πράξη βαρβαρότητας”, καθώς δημοσιογράφοι και προσωπικό ασφαλείας δολοφονήθηκε με τον πιο ύπουλο τρόπο. Δεσμεύεται για τη σύλληψη των δραστών και την προσαγωγή τους στη Δικαιοσύνη.

Επίσης, δεσμεύεται για την προστασία όσων απειλούνται από τους “βάρβαρους” εξτρεμιστές. Η Γαλλία θα μείνει ενωμένη, κανείς δεν μπορεί να βλάψει τη Γαλλική Δημοκρατία. Τέλος, ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

charlie-hebdo-France-Paris

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δραματικές στιγμές ζει το Παρίσι και όλη η Ευρώπη, καθώς πριν από λίγο εκδηλώθηκε τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων του σατιρικού περιοδικού – εφημερίδας ταμπλόιντ που είχε δημοσιεύσει γελοιογραφίες για τον προφήτη Μωάμεθ, το CHARLIE HEBDO, οι οποίες είχαν θεωρηθεί προσβλητικές…

Δύο ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού, στο 11ο Διαμέρισμα του Παρισιού, πυροβολώντας με αυτόματα (πιθανώς τύπου AK-47 Kalashnikov) αδιάκριτα σε βάρος όσων είχαν την ατυχία να βρίσκονται εντός του χώρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε και αντιαρματικός εκτοξευτής τύπου RPG (Rocket Propelled Grenade).

Οι πρώτες πληροφορίες σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για τουλάχιστον έντεκα νεκρούς (μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν μέχρι 15 θύματα) και απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών (σίγουροι έξι σοβαρά τραυματισμένοι σύμφωνα με όσα δηλώνουν από το Δημαρχείο του Παρισιού).

Οι δύο (ή τρεις) -κατά τις πρώτες πληροφορίες- δράστες, επιχείρησαν να διαφύγουν επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο. Ακολούθησε καταδίωξη από την αστυνομία, ενώ έπεφταν “βροχή” οι πυροβολισμοί. Η επίθεση γενικά περιγράφεται ως “εξαιρετικά βίαιη”…

Το περιοδικό είχε γίνει στόχος τον περασμένο Νοέμβριο (20/11) όταν άγνωστοι είχαν πετάξει βόμβες μολότοφ… Στην περιοχή μεταβαίνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Εν αναμονή περισσοτέρων στοιχείων να επισημάνουμε ότι το περιστατικό αναδεικνύει την απειλή στη σταθερότητα της Ευρώπης από τον ισλαμικό εξτρεμισμό, μια απειλή που δεν εξαιρεί απολύτως κανέναν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: