Λίγες οι πιθανότητες ελληνικής εξόδου από ευρώ




Η τράπεζα HSBC βλέπει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πολύ λίγες, σύμφωνα με ομάδα αναλυτών με επικεφαλής την Janet Henry, η οποία αναλύει τις επιπτώσεις διαφόρων σεναρίων που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο παραμονής ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ [συνδρομητικό Bloomberg, δημοσιογράφος Max Julius, “Odds of Greek Euro Exit Low, 4 Scenarios May Unfold, HSBC Says”].Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική» εξάπλωση σύμφωνα με τον Ed Parker, managing director στον οίκο Fitch, όπως μεταδίδει το συνδρομητικό Bloomberg σε άρθρο του Nicholas Comfort με τίτλο “Greek Exit From Euro Would Cause ‘Significant’ Contagion: Fitch”.

  • Ο Andrew Sheets, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής cross-assets στην Morgan Stanley εκτιμά ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί «ακραία» ενέργεια και οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν στα ελληνικά ομόλογα μακράς διάρκειας (“CNBC: This analyst says long-end Greek bonds are a winner”), μεταδίδει το CNBC .
  • Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο, τονίζει ο Mikio Kumada, στρατηγικός αναλυτής της LGT Capital Partners (“Greek euro-exit remains unlikely – Market comment by LGΤ”).
  • Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δήλωσε ότι μία χαλαρή νομισματική πολιτική είναι αναγκαία για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη και ότι το ΔΣ είναι αποφασισμένο να επιτύχει [Reuters]. Η ΕΚΤ για να επιτύχει το στόχο της για μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό κάτω του 2%, αλλά κοντά στο 2% πρέπει να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια και να εργαστεί στην κατεύθυνση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, που συνοδεύει την ανάπτυξη, δήλωσε o Mario Draghi σε συνέντευξή του στην  Die Zeit, που πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο.

Δηλώσεις Trichet

  • O Trichet δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, ότι όλοι οι εταίροι στην ευρωζώνη θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει, προσθέτοντας ότι παρά τις φήμες περί εξόδου της τα τελευταία πέντε χρόνια, η χώρα εξακολουθεί να είναι εντός [συνδρομητικό Bloomberg, “Trichet Says all partners in eurozone want Greece to stay”].

Εκλογές/Τέσσερα μετεκλογικά σενάρια

  • Τέσσερα εκλογικά σενάρια που όλα οδηγούν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δημοσιεύει το συνδρομητικό Bloomberg σε άρθρο με τίτλο “Four Election Scenarios All Lead to Greek Debt Relief”. Το πρώτο είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία, το δεύτερο είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού, το τρίτο ότι ο νικητής δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση και το τέταρτο μια νέα νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Επαφές προέδρου ΣΥΡΙΖΑ με ευρωπαϊκές χώρες

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας εδώ και βδομάδες βρίσκεται σε ανεπίσημες επαφές με την Γερμανία, τη Γαλλία και την ΕΚΤ, καθώς και με τον Joerg Asmussen, όπως δημοσίευσε η Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη ανώνυμες γερμανικές πηγές, αναφέρει άρθρο του συνδρομητικού Bloomberg, με τίτλο “Syriza’s Tsipras in Approach to Euro Countries: Sueddeutsche”.

Κούρεμα ελληνικού χρέους/ZEW

  • Ο επικεφαλής της ZEW Clemens Fuest δηλώνει ότι ένα ελληνικό κούρεμα θα ήταν σοβαρό λάθος, όπως γράφει σε άρθρο του στην Handelsblatt, αναφέρει άρθρο του συνδρομητικού Bloomberg με τίτλο “ZEW Head Says Greek Haircut Would Be Grave Mistake: Handelsblatt”.

Η περίπτωση της Ελλάδας θα έχει αρνητικές πιστωτικές συνέπειες για την  ευρωζώνη

  • Με τον παραπάνω τίτλο, η Holly Ellyatt γράφει –σε άρθρο της για το CNBC- για το πώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ, αλλά και για τις αντίστοιχες επιπτώσεις τους στην πιστοληπτική ικανότητα και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ο Οίκος Moody’s θεωρεί μικρή την πιθανότητα Grexit, αλλά επισημαίνει ότι σε περίπτωση που αυτό πάρα ταύτα συμβεί, θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ύφεσης. Εν τούτοις επισημαίνεται από τον Οίκο Αξιολόγησης ότι οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α και διεθνών πιστωτών. [Greece has negative credit implications for Europe] Στο ίδιο θέμα, Reuters και αναπαραγωγή στο CNBC.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: