Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ διεξήγαγαν σήμερα εντατικές συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ συναντήθηκαν απροσδόκητα και απόψε το βράδυ, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS και AFP.

Ο Τζον Κέρι και ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχαν «ουσιαστικές συνομιλίες διάρκειας 5 ωρών σήμερα (Τετάρτη) και συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με την παρουσία ολιγομελών ομάδων από κάθε πλευρά» δήλωσε στη Γενεύη ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αργότερα ωστόσο ο Κέρι απρόσμενα επέστρεψε στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental της Γενεύης, όπου διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, στο πλαίσιο μιας τρίτης συνάντησης με το Ζαρίφ αφού ενημέρωσε τους Αμερικανούς διαπραγματευτές ενόψει των συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν αύριο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στη Γενεύη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι ένας σοβαρός διάλογος με τη Δύση θα ήταν ευκολότερος εάν οι δυτικές χώρες σέβονταν τις ευαισθησίες των Μουσουλμάνων – αναφερόμενος στα σκίτσα που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Σαρλί Εμπντό.

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι θρησκευτικές αξίες πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σεβασμού» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν θα μπορέσουμε να εμπλακούμε σε έναν σοβαρό διάλογο εάν αρχίσουμε να προσβάλουμε ο ένας τις αξίες του άλλου», υπογράμμισε ακόμη.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν συνολικά για έξι και πλέον ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιλαμβανομένου ενός 15λεπτου περιπάτου που έκαναν μαζί στην πόλη της Γενεύης.

«Εργαζόμαστε σκληρά» δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής και ιρανικής πλευράς θα συνεχιστούν αύριο, την Παρασκευή και το Σάββατο, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Κατόπιν, την Κυριακή 18η Ιανουαρίου, αναμένεται να διεξαχθεί μία συνάντηση μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) υπό την αιγίδα της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γενεύη.

Την Παρασκευή το απόγευμα εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και του Ιράν Ζαρίφ θα συναντηθούν στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο γαλλική διπλωματική πηγή.

Την ίδια ημέρα ο Τζον Κέρι αναμένεται να μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθεί με τον Φαμπιούς το πρωί, προτού γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: