Ένα σημαντικό ζήτημα καλείται να λύσει η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία εξ αιτίας της ακόρεστης ζήτησης του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών για την εξασφάλιση πληροφοριών αλλά και των διαρκών αεροπορικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία, μετέδωσαν τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS και AFP.

Σύμφωνα με την υπουργό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ντέμπορα Λι Τζόουνς και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πτέραρχο Μαρκ Ουάλας οι χειριστές εδάφους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταπονούνται πολύ καθώς εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα, επί 13 ή 14 ώρες την ημέρα.

Οι συνολικά 900 έως 1.100 ώρες «πτήσης» ανά έτος κατά μέσο όρο των χειριστών που μετέχουν στις επιχειρήσεις των μην επανδρωμένων αεροσκαφών αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό δυο με τρεις φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των συνηθισμένων ωρών πτήσης των πιλότων των μαχητικών. Εάν συνυπολογιστεί ότι αρκετοί πιλότοι φτάνουν στο τέλος της επιχειρησιακής τους καριέρας η κατάσταση με την πτητική ικανότητα των αμερικανικών drones θα μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκη.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε έτσι μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση του ιπτάμενου προσωπικού το οποίο είναι σε κατάσταση «σημαντικής πίεσης λόγω της αδιάκοπου ρυθμού των δραστηριοτήτων». Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποφάσισε να κινητοποιήσει πόρους της Εθνικής Φρουράς αλλά και εφέδρους. Η Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε επίσης να αυξήσει την πριμοδότηση των πτήσεων για τους πιλότους που επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους, εν αναμονή περαιτέρω οικονομικών κινήτρων που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Η πριμοδότηση θα αυξηθεί από 650 έως 1.500 δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε ο πτέραρχος Ουάλας

Ταυτόχρονα σημαντικό είναι και το πρόβλημα με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο αρχικός σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, για τη μείωση εντός του 2015 του αριθμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είναι σε λειτουργία ανεκόπη, εξ αιτίας της έναρξης των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους το καλοκαίρι του 2014. Στις αρχές του 2015 τα ενεργά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών ανέρχονται σε 368 εκ των οποίων τα 150 είναι τύπου Predators τα 178 τύπου Reapers και 40 είναι τύπου Global Hawk.

Σε μια εσωτερική αναφορά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. η οποία διέρρευσε από την ιστοσελίδα Daily Beast την περασμένη εβδομάδα, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: