Η κ. Λαγκάρντ στην πολύ φτωχή εκδήλωση συμπαράστασης στα θύματα τρομοκρατίας




Πολλές εκαντοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και η κ. Κριστίν Λαγκάρντ, πραγματοποίησαν την Κυριακή πορεία μνήμης στην Ουάσινγκτον για να τιμήσουν τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδα στο Παρίσι. Η πορεία μνήμης έγινε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Γαλλίας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συμμετείχαν περίπου 3000 άνθρωποι.

Η σιωπηλή πορεία ξεκίνησε συμβολικά από το Newseum, το μουσείο του Τύπου στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών και κατέληξε στο μνημείο πεσόντων αστυνομικών όπου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Οι διαδηλωτές ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τα προάστιά του. Μεταξύ των θυμάτων ήταν πέντε από τους βασικούς σχεδιαστές της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και τρεις αστυνομικοί.

Επικεφαλής της πομπής, την οποία «οδηγούσαν» δύο γαλλικές και αμερικανικές σημαίες, ήταν ο Γάλλος πρέσβης Ζεράρ Αρό που κρατούσε ένα πλακάτ με την επιγραφή “Nous sommes Charlie” (Είμαστε Σαρλί). Στην πορεία μνήμης μετείχε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία στο τέλος της εκδήλωσης φώναξε μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων ήταν οι πρεσβευτές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Λιθουανίας και της Ουκρανίας «Je suis Charlie».

Στην ημέρα μνήμης μετείχε και ο ραβίνος της Εθνικής Συναγωγής της Ουάσιγκτον Σμουλ Χέρζφελντ προς τιμήν των τεσσάρων ατόμων που σκοτώθηκαν από τον τζιχαντιστή στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού. «Αυτή δεν ήταν μια επίθεση εναντίον τους ήταν μια επίθεση κατά της ανθρωπότητας», είπε ο ραβίνος.

ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η Μασσαλιώτιδα στη Μαδρίτη, η σημαία της Γαλλίας στο Λονδίνο, διαδηλωτές “Mαζί κατά του μίσους” στις Βρυξέλλες και αφισέτες “Είμαστε Charlie” παντού: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη και στον κόσμο διαδήλωσαν την Κυριακή την αλληλεγγύη τους προς τη βυθισμένη στο πένθος Γαλλία.

Στις Βρυξέλλες, 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν με το σύνθημα “Μαζί κατά του  Μίσους”. “Είναι μία σπουδαία κινητοποίηση, υπήρχε ανάγκη να βρεθούμε μαζί…  δηλώνουμε την προσήλωσή μας στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, στο  πλαίσιο του σεβασμού των άλλων, είναι πολύ σημαντικό”, σχολίασε ο Βέλγος  σκιτσογράφος Φιλίπ Γκελούκ.

Στη Βιένη, με το σύνθημα “μαζί κατά της τρομοκρατίας”, 12.000 άνθρωποι  διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση της αυστριακής κυβέρνησης των θρησκευτικών  κοινοτήτων.

Στο Bερολίνο, 18.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας  με συνθήματα “Berlin ist Charlie”, “Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διαπραγματεύσιμη”.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη για να τηρήσουν πολλών λεπτών σιγή, να τραγουδήσουν τη Μασσαλιώτιδα και να ξεδιπλώσουν μία γαλλική σημαία.

Στη Στοκχόλμη, 3.000 άνθρωποι αψήφησαν το κρύο για να σηκώσουν τα μολύβια τους και να ανάψουν κεριά, στο Λονδίνο δύο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην  πλατεία Τραφάλγκαρ

Απόψε το δημαρχείο του Λονδίνου φώτισε με μπλε-λευκό και  κόκκινο φως, τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, την Εθνική Πινακοθήκη, τα  συντριβάνια της Πλατείας Τραφάλγκαρ και το Tower Bridge.

Στην Ιρλανδία 2.000 διαδήλωσαν με αφισέτες “Είμαι Charlie”, στην Αθήνα εκατοντάδες συγκεντρώθηκανσ το Σύνταγμα, όπως και στη Ρώμη, το Λουξεμβούργο.

Εκτός της Ευρώπης, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, τη Βηρυτό, τη  Μπουζουμπούρα (Μπουρούντι), στη γαλλική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες.  Στη Βόρεια Αμερική, σιωπηλές πορείες έχουν προγραμματισθεί στην Ουάσινγκτον, τη  Νέα Υόρκη. Στο Μόντρεαλ, 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους προς τη  Γαλλία, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και σε άλλες πόλεις του Καναδά.

PHOTO:  Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) speaks to demonstrators after the Unity Rally at the National Law Enforcement Officers Memorial on January 11, 2015 in Washington, D.C. (Photo : Gabriella Demczuk/Getty Images)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: