Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου άρχισε…




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η επομένη μέρα αρχίζει ήδη να παίρνει μορφή. Και τουλάχιστον κατά το ήμισυ μάθαμε με τι περίπου θα μοιάζει η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση ή καλύτερα η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι εκπρόσωποι δύο εκ των τριών δανειστών κατέθεσαν εγκαίρως τις θέσεις τους.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, εξήγησε ότι μπορεί και συνέδριο και διάσκεψη για το χρέος να γίνει, αλλά «τα χρέη πληρώνονται». Εξάλλου η εμπειρία της Αργεντινής δείχνει ότι ακόμη και με χρεοκοπία τα χρέη περιμένουν στη γωνία, έστω και χρόνια μετά.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, πιο απλά δήλωσε ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Και αύριο, εάν επιβεβαιωθούν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που δεν θα αφορά όμως την Ελλάδα. Εκτός εάν βρεθεί εντός προγράμματος. Με τους δανειστές να θέτουν το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο, ο λόγος περνάει στη δική μας μεριά του τραπεζιού. Το τι λέει η ΝΔ είναι γνωστό. Τι θα διεκδικήσει όμως η αντιπολίτευση τη Δευτέρα το πρωί; Ο κ. Βαρουφάκης λέει να μην ανησυχούμε γιατί ομιλεί «με Γερμανούς».

Ποιους Γερμανούς; Τουρίστες στην Ομόνοια; Φίλους του στο Facebook; Αν κάνουν like μόνο σε αυτόν και όχι στην κ. Μέρκελ χάνουμε τον χρόνο μας. Ο Γ. Δραγασάκης προσπαθεί να εξηγήσει την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι τον Ιούλιο θα πληρώσουμε τα λήγοντα ομόλογα, από «εγχώριους επενδυτές», αλλά εάν δεν πάρουμε την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης δεν θα πληρώσουμε τα ομόλογα του Ιουλίου και του Αυγούστου, οπότε «πιθανότατα θα υπάρξει κρίση» (συνέντευξη Der Standard). Δηλαδή, χρεοκοπία.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αυτή η διαπραγματευτική γραμμή. Γιατί θα σημαίνει ότι κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει τον κ. Δραγασάκη ότι το «πακέτο» που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία δεν θα το φέρει ο «Αγιος Βασίλης». Θα το δώσει η τρόικα. Την οποία προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει. Εκτός του κ. Ησυχου, που θα την κεράσει καφέ…

Ηελκτρονική διεύθυνση: [email protected] – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: