Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση σε Αιγαίο-Κύπρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα διατηρεί το «Μπαρμπαρός» στην περιοχή, φαίνεται να κάνει κινήσεις και στο Αιγαίο ενώ οι δηλώσεις του ειδικού εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα για διασύνδεση του Κυπριακού με το αέριο, διαμορφώνουν ένα παζλ έντασης και πιέσεων.

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα κατεχόμενα αναφέρουν πως το σκάφος φαίνεται ότι θα ξαναβγεί για έρευνες στις 5 Ιανουαρίου και τούτο συνδέεται, με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς, με τη νέα γεώτρηση της ΕΝΙ στο κοίτασμα «Αμαθούσα». Την ίδια ώρα, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Δένδια, αλλά και των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων για αξιολόγηση των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή κοντά στο Καστελόριζο για άσκηση υποβρυχίων από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι την 12 Φεβρουαρίου. Τούτο σε συνδυασμό και με άλλες τουρκικές κινήσεις ( αύξηση παραβιάσεων), έχουν κτυπήσει καμπανάκι στην Αθήνα, η οποία ζει πλέον σε ρυθμούς προεκλογικής εκστρατείας.

Στη Λευκωσία η Κυβέρνηση αναμένει την επόμενη κίνηση από πλευράς των Τούρκων και ειδικότερα το τι μέλλει γενέσθαι με το «Μπαρμπαρός». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι ενοχλημένη( όπως και τα κόμματα) με τα όσα έχει δηλώσει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus weekly». Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κύπρο έχει συνδεθεί με το κυπριακό πρόβλημα, ίσως με διαφορετικό τρόπο για τις δύο πλευρές, και δεν γίνεται να αποσυνδεθεί.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τον κ. Άιντα εξέφρασε την διαφωνία του με τα όσα είπε ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού. Ανέφερε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση η μόνη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ του θέματος των υδρογονανθράκων και του κυπριακού προβλήματος είναι ότι αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για επίλυση του Κυπριακού και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν».

Είναι σαφές πως οι τοποθετήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα επαναφέρουν στο προσκήνιο την τουρκική θέση για συζήτηση στις διαπραγματεύσεις του φυσικού αερίου ενώ διευκολύνει και όσους θεωρούν πως η αποκλιμάκωση της έντασης, την οποία προκάλεσε η Άγκυρα, μπορεί να επιτευχθεί με συζήτηση του θέματος στο δικοινοτικό διάλογο.

«ΑΝ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ ΤΗ NAVTEX»

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο ανέφερε ότι «αν η Τουρκία προχωρήσει σε ανανέωση της NAVTEX, εφόσον γνωρίζει ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών, θα στείλει αρνητικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο επανέναρξής τους».

Η φωτογραφία της Τουρκικής Προεδρίας μπορεί να αποδειχθεί ιστορική. Απουσιάζει από το κάδρο, πίσω από τον Ταγίπ Ερντογάν, το πορτραίτο του Κεμάλ Αττατούρκ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: