Εκλογές: “Καθαρές” επιλογές για την επόμενη μέρα




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτές δηλαδή που ξεκίνησαν αμέσως μόλις οι πρωταγωνιστές άνοιξαν τα «χαρτιά τους», η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση εξελίσσεται σε ένα ντέρμπι για γερά νεύρα.

Το ντέρμπι δεν θα αφορά μόνον την εκλογική πρωτιά, αλλά και την… ουρά της βαθμολογίας, καθώς και εκεί τα θρίλερ που θα παιχθούν το βράδυ της 25ης του μηνός θα είναι πολλά και δεν αποκλείεται να κρύβουν και ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Κακώς, λοιπόν, βιάζονται να πανηγυρίσουν ορισμένοι ή να λυπηθούν άλλοι. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκπέμπουν αλαζονεία οι πρώτοι και ηττοπάθεια οι δεύτεροι…

Η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά μόλις ξεκινά και θα πρόκειται όχι για μαραθώνιο, αλλά για ένα σπριντ. Ο κερδισμένος είτε στην κορυφή, είτε στην ουρά θα είναι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη, σε επίπεδο στρατηγικής, τακτικής, πολιτικού λόγου ή ακόμη και σε εκείνο των μεταγραφών. Μπορεί εύκολα μία λάθος μεταγραφή να στείλει το λάθος μήνυμα και να απομακρύνει ψηφοφόρους, όπως επίσης και η διαμόρφωση μιας εσωκομματικής Βαβέλ εντείνει τη σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Το βέβαιο είναι επίσης ότι κερδισμένος θα είναι αυτός που θα δώσει με επιτυχία τη «μάχη» για το «συγκεκριμένο». Οι αοριστολογίες, τα ευχολόγια, οι υποσχέσεις δεν πρόκειται -αυτήν τη φορά- να πείσουν μεγάλο εύρος του εκλογικού σώματος. Ο ρεαλισμός, έπειτα από περίπου 5 χρόνια Μνημονίου, φαίνεται ότι κυριαρχεί πλέον στις συνειδήσεις των πολιτών και αυτό αναζητούν πλέον από τους πολιτικούς ηγέτες.

Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν την απαίτηση ή εάν θα γυρίσουν πίσω στο «λεφτά υπάρχουν» του 2009. Οποιος επενδύσει στην παλαιοκομματική τακτική των εύκολων υποσχέσεων, θα τιμωρηθεί από τους πολίτες, οι οποίοι ζητούν «καθαρές επιλογές» για την επόμενη μέρα. Για την επόμενη μέρα του Μνημονίου και της πολύπλευρης κρίσης που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις και -εντέλει- για την άνοδο της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.

WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: