Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές της ουκρανικής άκρας δεξιάς έκαναν πορεία κρατώντας πυρσούς απόψε στο Κίεβο σε ένδειξη τιμής και μνήμης του Στέπαν Μπάντερα, τον οποίο η Μόσχα και οι φιλορώσοι στην ανατολική Ουκρανία χαρακτηρίζουν συνεργάτη των ναζί, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ακροδεξιών κομμάτων Σβόμποντα και Δεξιός Τομέας, καθώς και του τάγματος Αζόφ, που αποτελείται από εθελοντές ακροδεξιούς, έκαναν πορεία ως την Μαϊντάν, την κεντρική πλατεία του Κιέβου και εστία των διαδηλώσεων που είχαν οδηγήσει τον Φεβρουάριο του 2014 στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που θεωρείτο προσκείμενος στη Ρωσία.

«Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες! Θάνατος στους εχθρούς! Η Ρωσία είναι η φυλακή των λαών», φώναζαν οι διαδηλωτές, ανεμίζοντας εθνικιστικά λάβαρα και πορτρέτα του Μπάντερα, που είχε γεννηθεί πριν από 106 χρόνια.

Ο Μπάντερα, ένας από τους ηγέτες των Ουκρανών εθνικιστών από το 1930 ως το 1950, παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Ουκρανία, όπου πολλοί, ιδίως στην δεξιά και την άκρα δεξιά, τον θεωρούν εθνικό ήρωα και σύμβολο του αγώνα για την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση, ενώ άλλοι τον αντιμετωπίζουν ως έναν συνεργάτη των ναζί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: