Τουρκία σε Βρετανία: «Θα» συνεργαστούμε για τζιχαντιστές




Σε συμφωνία για συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών που αφορούν τη δράση τζιχαντιστών κατέληξαν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Βρετανίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, οι δυο χώρες αγωνίζονται εναντίον «του κοινού εχθρού της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού. Ανακοίνωσε δε τη συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, να μοιράζονται «ακόμα περισσότερες πληροφορίες» για το θέμα…

Οι Βρετανοί ανησυχούν έντονα για την ενδεχόμενη δράση των περίπου 500 τζιχαντιστών μαχητών που έχουν βρετανικό διαβατήριο και σταδιακά επανακάμπτουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας προηγουμένων υπηρετήσει στις τάξεις είτε του Ισλαμικού Κράτους είτε άλλων ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Συρία, στην οποία εισήλθαν μέσω του τουρκικού εδάφους.

Το πρόβλημα αυτό ετέθη στη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, μετά το θέμα που ανέκυψε με τησυστηματική αποφυγή της Τουρκίας να ενημερώσει τις βρετανικές αρχές ασφαλείας για την τύχη δύο Βρετανών υπηκόων, οι οποίοι παραδόθηκαν από τους Τούρκους στο Ισλαμικό Κράτος, χωρίς το Λονδίνο να γνωρίζει το παραμικρό.

Όπως αναφέρει ο ιστοχώρος «http://www.defence-point.gr», οι Βρετανοί είχαν υποβάλει επίσημο αίτημα στις τουρκικές αρχές ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. «Οι δύο μουσουλμάνοι Βρετανοί υπήκοοι, ο Σαμπάζ Σουλεϊμάν, 19 ετών και ο Χισάμ Φολκάρντ, 26 ετών, συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να περάσουν, κρυφά, στην Τουρκία και σύμφωνα με τους Βρετανούς, ανταλλάχθηκαν, μαζί με άλλους, με τους 46 Τούρκους ομήρους που το ΙΚ είχε αιχμαλωτίσει στη Μοσούλη».

Οι Τούρκοι είχαν ειδοποιηθεί από την ΜΙ6 για τη μετάβαση των δυο αυτών προσώπων στη χώρα και συνέλαβαν τους δύο άνδρες. Έκτοτε όμως χάθηκαν τα ίχνη τους, δεν εκδόθηκαν ποτέ και τελικά η ΜΙ6 πληροφορήθηκε αποτέλεσαν μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής, με την οποία απελευθερώθηκαν οι Τούρκοι όμηροι της Μοσούλης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: