Μέντβεντεφ: Τέλος η υποστήριξη μας στην Ουκρανία




Με ένα άρθρο στη ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta», ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μέντβεντεφ, σηματοδοτεί και επίσημα αλλαγή στάσης της Ρωσίας απέναντι στην ουκρανική οικονομία (αν και έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν παρόμοιες απειλές), εξαιτίας της «προτίμησης» του Κιέβου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας ότι η πολιτική της Μόσχας θα υπαγορεύεται πλέον, από τον ψυχρό υπολογισμό του εθνικού συμφέροντος.

Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Μέντβεντεφ που έγραψε το άρθρο την ημέρα άφιξης στις Βρυξέλλες του Ουκρανού πρωθυπουργιού, Αρσένι Γιατσένιουκ, αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν θα υποστηρίξουμε άλλο την ουκρανική οικονομία. Είναι ένα βάρος για μας και για να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε κουραστεί». Η αλλαγή της ρωσικής στάσης, συνέχισε, θα σημάνει μεγάλες απώλειες στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε, ότι επί πολλά χρόνια, η Ρωσία πρόσφερε γενναιόδωρους όρους συνεργασίας στο Κίεβο, οι οποίοι βοήθησαν στην ανάπτυξη της ουκρανικής οικονομίας και δήλωσε ότι στο εξής η σχέση θα προσδιορίζεται από «ορθολογικούς και πραγματιστικούς» (rational and pragmatic) όρους, με το ρωσικό εθνικό συμφέρον να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ο Μένβεντεφ προειδοποιεί τους Ουκρανούς ότι θα αντιμετωπίσουν την προοπτική της κατάρρευσης, αφού η αγορά τους θα γεμίσει από τα υπέρτερα ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ θα δυσκολεύεται πολύ να συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά στάνταρ, μόλις η Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας ενεργοποιηθεί το 2015. Η δε ένταξη της χώρας στην ΕΕ ίσως δεν έρθει ποτέ, με το Κίεβο να αφεθεί να περιμένει για πολλά χρόνια στον προθάλαμο…

Ο Ρώσος πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι υιοθετεί μια «νέο-αποικιακού» τύπου στάση απέναντι στην Ουκρανία και επανέλαβε τις απειλές, ότι η τελωνιακή ένωση χωρών – πρώην μελών της Σοβιετικής Ένωσης – υπό τη Ρωσία, θα προχωρήσει στον περιορισμό της ροής φθηνών προϊόντων προς την Ουκρανία, κάτι που θα κόστιζε στο Κίεβο, πάντα κατά τις ρωσικές εκτιμήσεις, 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εν κατακλείδι, ο Μέντβεντεφ ξεκαθάρισε επιπρόσθετα, ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει αυστηρά τους υφιστάμενους κανόνες εισόδου στη χώρα, κάτι που σημαίνει πως οι Ουκρανοί που εργάζονται στη Ρωσία, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, προσθέτοντας προβλήματα στην ουκρανική οικονομία, η οποία θα επιβαρυνθεί κατά 11-13 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΟΛΙΟ: Εάν οι Ρώσοι κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υιοθετεί «νεοαποικιακή» προσέγγιση στη σχέση της με την Ουκρανία, είναι σαφές ότι ισχύει και το ακριβώς αντίθετο. Εν ολίγοις, η Μόσχα δεν επιθυμεί – για στρατηγικούς λόγους – η Ουκρανία να περάσει στη σφαίρα επιρροής του «δυτικού κόσμου» και για τον λόγο αυτό αυξάνει συνεχώς το κόστος που θα καταβάλει η χώρα, διαφημίζοντάς το παράλληλα, αφού στόχος είναι η κοινωνία της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα με τη στρατηγική της Ρωσίας είναι, ότι μπορεί από τη μια πλευρά της εξίσωσης να βρίσκεται το αναμφισβήτητο κόστος που θα καταβάλει η Ουκρανία εάν απομακρυνθεί οριστικά από τη Ρωσία, με τη βούληση της Δύσης να ενισχύσει την οικονομία της να τίθεται τουλάχιστον υπό την αίρεση υιοθέτηση σκληρών μέτρων οικονομικής προσαρμογής, από την άλλη πλευρά όμως βρίσκεται ο εδαφικός ακρωτηριασμός της χώρας, η απώλεια της χερσονήσου της Κριμαίας και το αβέβαιο μελλοντικό καθεστώς εκτεταμένων ρωσόφωνων περιοχών στα ανατολικά της χώρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: