Norman Atlantic: Ελπίδα εκτόνωσης καιρικών συνθηκών




Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης υπό πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διάσωση των επιβατών του πλοίου με σημαία Ιταλίας «Norman Atlantic», το οποίο εκδηλώθηκε φωτιά ενώ έπλεε ανοιχτά των Οθωνών. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα για την Ανκόνα της Ιταλίας, με 478 επιβαίνοντες διαφόρων εθνικοτήτων, εκ των οποίων 234 Έλληνες επιβάτες και 34 Έλληνες μέλη πληρώματος.

Οι μετεωρολογικές τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από το επόμενο δίωρο υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο εκτόνωσης των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών ώστε να βοηθηθούν οι προσπάθειες των σωστικών μέσων που βρίσκονται στην περιοχή και να έχει γίνει αποφασιστικό βήμα ελέγχου της κατάστασης, πριν πέσει το σκοτάδι.

Στην περιοχή θα πλεύσουν και η τορπιλοπυραυλάκατος (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού ΔΑΝΙΟΛΟΣ, καθώς και το πλοίο γενικής υποστήριξης ΑΞΙΟΣ. Αναμένεται να αποπλεύσουν σε περίπου 90′ λεπτά από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έχει δηλώσει νωρίτερα ότι στο πλοίο επιβαίνουν συγγενείς της, από την οικογένεια του συζύγου της, έχοντας μαζί τους μικρά παιδιά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο δε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος μετέβη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ενημερώθηκε από τους υπουργούς που παρακολουθούν την υπόθεση, μετέφερε με επιφύλαξη την πληροφορία ότι υπάρχουν δύο άτομα στη θάλασσα και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσής τους.

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ο συντονισμός της επιχείρησης γίνεται από τις αρμόδιες ιταλικές αρχές, καθώς από τις 10 το πρωί το πλοίο βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης του Ιταλικό Κέντρου, με τη συνεργασία ωστόσο με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να είναι άμεση και στενή.

Στην περιοχή επικρατούν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή. Από τους 478 επιβάτες και πλήρωμα, 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο που κατάφερε από νωρίς να καθελκύσει το «Norman Atlantic» και 42 εξ αυτών έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια στο «Spirit Of Piraeus» που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην περιοχή υπάρχουν αυτή τη στιγμή 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ ένα Super Puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Επίσης, 2 ρυμουλκά έχουν ξεκινήσει από Πύλο και Κέρκυρα, καθώς και ένα ακόμη από την Ιταλία, ενώ δύο πυροσβεστικά πλοιάρια έχουν αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα. Στην περιοχή βρίσκεται και ένα αεροσκάφος C-130, ενώ 5 ελικόπτερα (της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού) βρίσκονται στην Κέρκυρα και στο Άκτιο, σε ετοιμότητα για να συνδράμουν εάν απαιτηθεί.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 4 τα ξημερώματα στο γκαράζ του πλοίου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και επεκτάθηκε σε όλο το πίσω μέρος του, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών στις 11 το πρωί καιγόταν και η πρύμνη.
Ο πλοίαρχος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζήτησε την εκκένωση του πλοίου, ενώ στους επιβάτες δόθηκε από την πρώτη στιγμή οδηγία να φορέσουν τα σωσίβιά τους.

«Έχουν σηκωθεί πέντε ελικόπτερα και ένα C-130 για τη διάσωση των επιβατών» είπε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο ιταλικό κέντρο έρευνας και διάσωσης, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του αντίστοιχου ελληνικού κέντρου.

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών. Δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού Ν.Λαγκαδιανού

Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει, από τις 10 το πρωί σήμερα ώρα Ελλάδος, την όλη επιχείρηση διάσωσης των 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία σε ένα από το γκαράζ του, ενώ έπλεε 22 ναυτικά μίλια απο τις ακτές της Ιταλίας και 44 βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Όπως έκανε γνωστό, με δηλώσεις του πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή»,

Όπως τόνισε ο κ.Λαγκαδιανός στην περιοχή «υπάρχουν 8 παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος c-130 ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Ακτιο προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού ένα ελικόπτερο super puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το κινδυνεύον πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ από τους 478 (επιβάτες και πλήρωμα), 150 άτομα έχουν ήδη μετεπιβαστεί ήδη σε σωσίβια λέμβο του κινδυνεύοντος πλοίου και 42 εξ αυτών έχουν μετεπιβιβαστεί με ασφάλεια στο πλοίο «spirit of Piraeus» που είναι δίπλα του.

Όπως ανέφερε, επίσης, στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ το επιβατηγό cruise europa έχει καθελκύσει επιτυχώς σωσίβιο λέμβο προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια μετεπιβίβασης επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, οι επιβάτες και πλήρωμα είναι διαφόρων εθνοτήτων εκ των οποίων 234 είναι οι Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: WWW.MEGATV.COM, Πάρης Τσιριγώτης, ANA-MPA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: