Αποκάλυψη σκόπιμης παράλειψης σε ομιλία Πούτιν




Σε αποκλειστικό του δημοσίευμα που υπογράφει ο Simon Shuster από τη Μόσχα, ο διαδικτυακός κόμβος του αμερικανικού περιοδικού TIME αποκαλύπτει τη σκόπιμη παράλειψη αποστροφής στον λόγο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώπιον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 5 Δεκεμβρίου («Exclusive: Putin Cut Ukraine Criticism From Speech Ahead of Peace Talks», Simon Shuster , TIME, December 8, 2014).

Το περιοδικό που εξασφάλισε αντίγραφο της ομιλίας όπως την είχαν προετοιμάσει οι λογογράφοι του Ρώσου προέδρου, αντιπαραβάλλοντας την ομιλία που εκφώνησε ο Ρώσος ηγέτης με το κείμενο, διαπίστωσε την παράλειψη τμήματος, με το οποίο προβλεπόταν η άσκηση σφοδρής κριτικής στις ουκρανικές αρχές.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο γινόταν αναφορά στους Ουκρανούς και στη «μαζική καταστροφή των δικών τους πολιτών» (mass destruction of their own citizens) στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσής με τους Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία. Όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε επιμελώς να προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά στους Ουκρανούς.

Η ακριβής φρασεολογία που προβλεπόταν από το κείμενο της ομιλίας ήταν η ακόλουθη: «Ούτε οι διεθνείς ενέργειες ούτε οι δομές που δημιουργήθηκαν για να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατόρθωσαν να σταματήσουν τις ουκρανικές αρχές από τη μαζική καταστροφή των δικών τους πολιτών. Παρά την παρουσία διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία, ο λαός δεν κατόρθωσε να σταματήσει την παραβίαση του βασικότερου εκ των δικαιωμάτων του, το δικαίωμα στη ζωή.».

Εκτίμηση του περιοδικού TIME είναι ότι πρόθεση του Ρώσου ηγέτη ήταν να μην υπονομεύσει εξ υπαρχής τρέχουσα προσπάθεια να καταλήξει η χώρα του σε ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. Σε σχετικό ερώτημα που υπεβλήθη προς τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Πούτιν, το TIME εισέπραξε άρνηση σχολιασμού, ενώ όταν ετέθη ερώτημα εάν η αλλαγή στο προπαρασκευασμένο κείμενο συνιστά μετατόπιση στη θέση του Πούτιν στο ζήτημα της Ουκρανίας, η απάντηση του Πεσκόφ ήταν, «όχι, απολύτως όχι».

Η διαδικασία από την οποία προκύπτει η ελπίδα ειρήνευσης, θα διεξαχθούν στην πρωτεύιυσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ και θα εμπλέκει τις δυο χώρες, καθώς επίσης και εκπροσώπους των Ρωσόφωνων που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας θα ξεκινούσαν σήμερα (9/12). Φαίνεται όμως ότι θα καθυστερήσουν μερικές ημέρες, καθώς οι Ρωσόφωνοι ηγέτες ζήτησαν χρόνο για να προετοιμαστούν.

Η ενέργεια του Πούτιν είχε σαν στόχο να δώσει την αίσθηση ότι είναι ανοικτός στην προοπτική της συναλλαγής, καθώς του ασκείται ασφυκτική οικονομική πίεση από τη Δύση για να σταματήσει να υποστηρίζει τους Ρωσόφωνους, εκτιμά το TIME. Κάνει επίσης αναφορά στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε στο αεροδρόμιο του Βνούκοβο με τον Ρώσο ομόλογό του επί δίωρο και συζήτησαν τις εξελίξεις.

Η επιλογή Πούτιν να επιλέξει το αεροδρόμιο σαν τόπο συνάντησης εξέπληξε, αφού δεν τηρήθηκε το διπλωματικό πρωτόκολλο που θα προέβλεπε την επίσκεψη του Ολάντ στο Κρεμλίνο. Αμέσως μετά, ο Ολάντ ενημέρωσε τηλεφωνικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τις συνομιλίες, μιλώντας για «προοπτικές που διανοίγονται για την επίτευξη προόδου» μετά τη συνάντηση. Ο Πούτιν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, ότι η Ρωσία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας…

Πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου (Γκλεμπ Παβλόφσκι, επικοινωνιολόγος στον δρόμο για τη δεύτερη θητεία Πούτιν στην προεδρία το 2011), δήλωσε προς το TIME, ότι διακρίνει μια ευρύτερη στροφή στα μηνύματα που στέλνει η Ρωσία, με τον Πούτιν να επιθυμεί να ενισχύσει την αίσθηση της φιλικής συμπεριφοράς, ενώ επιχειρεί με διάφορους τρόπους να αποκλιμακώσει την ένταση στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Το «φασιστική» έχει εξαφανιστεί από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών δικτύων ως επιθετικός προσδιορισμός που αφορά την ουκρανική κυβέρνηση στα ρεπορτάζ. Το κίνητρο πίσω από τον συμφιλιωτικό τόνο του Κρεμλίνου, εκτιμά το TIME πως είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας.

Οι κυρώσεις της Δύσης και το κατρακύλισμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχουν κατορθώσει να «πονέσουν» τη ρωσική ελίτ και τις εταιρίες που σχετίζονται με το ρωσικό δημόσιο. Τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού καταρρέουν, ενώ το ρούβλι έχει χάσει 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, αυτή η αιφνίδια στροφή στο θέμα της Ουκρανίας, προειδοποιεί ο Παβλόφσκι, μπορεί να καταστρέψει τον Ρώσο πρόεδρο, αφού οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του Κρεμλίνου προσπάθησαν επί μήνες να εξασφαλίσουν ευρεία λαϊκή υποστήριξη για τους αποσχιστές Ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να δει μείωση των πολύ υψηλών ποσοστών δημοτικότητας που απολαμβάνει, εάν θεωρηθεί ότι υποκύπτει στη δυτική πίεση. Γι’ αυτό δεν θέλει να εντοπιστεί από τον λαό αυτή η μετατόπιση.

ΠΗΓΗ: http://time.com/3624192/putin-russia-ukraine-speech-cut-censored/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: