Τηλεφωνική επικοινωνία-στήριξη Πούτιν στο Ροχανί




O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συζήτησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν τις εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με το Κρεμλίνο να επισημαίνει ότι σημειώθηκε «σημαντικό πρόοδος» στις συνομιλίες στη Βιέννη, μεταδίδουν τα πρακτορεία AFP και REUTERS.

Το Κρεμλίνο επίσης ανέφερε ότι η σημασία της περαιτέρω «εποικοδομητικής συνεργασίας» με στόχο την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) απέτυχαν σήμερα για δεύτερη φορά φέτος να επιλύσουν τη 12ετη διένεξή τους με επίκεντρο τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης και έδωσαν 7μηνη παράταση στις συνομιλίες προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέδοξο που εμποδίζει τη σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν εξέφερε την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα οδηγήσουν στην επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας έπειτα από την παράταση των συνομιλιών έως το καλοκαίρι του 2015.

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη Βιέννη παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν επί μία εβδομάδα, οι οποίες επέτρεψαν να «διευθετηθεί η πλειονότητα των διαφορών» επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος μιλώντας στη δημόσια ιρανική τηλεόραση και διαβεβαίωσε ότι «ο δρόμος αυτός θα οδηγήσει σε μία οριστική συμφωνία».

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη, πολλές διαφορές γεφυρώθηκαν και υπήρξε προσέγγιση των θέσεων της μιας και της άλλης πλευράς» τόνισε ο Ροχανί.

O Χασάν Ροχανί εξάλλου επανέλαβε ότι το Ιράν δεν θα τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα εμποδίσουν την πρόοδο αυτού του προγράμματος, διαβεβαιώνοντας ότι η άρση των διεθνών κυρώσεων είναι ζήτημα χρόνου.

Ο ίδιος ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν βαθμιαία, αν και Ιρανοί αξιωματούχοι ζητούν την άμεση άρση τους, μόλις υπογραφεί η συνολική συμφωνία με την ομάδα 5+1.

«Έχουμε δύο σημαντικούς στόχους: να μην εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα και να πετύχουμε την άρση των κυρώσεων» εξήγησε ο ίδιος.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι συσκευές φυγοκέντρησης θα συνεχίσουν να περιστρέφονται και υπόσχομαι στο ιρανικό έθνος ότι δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν» διαβεβαίωσε σχετικά με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ένα από τα σημεία-κλειδιά των διαπραγματεύσεων.

«Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, το θέμα είναι η χρονική στιγμή (της άρσης τους), τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε και εκείνα που η άλλη πλευρά πρέπει να λάβει» τόνισε ο Ροχανί.

Το Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις «με σοβαρότητα» υπογράμμισε.

«Η λογική μας είναι εκείνη της διαπραγμάτευσης, η λογική μας είναι εκείνης της αλληλεπίδρασης, η λογική μας είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Θεωρούμε ότι αυτές οι κυρώσεις είναι τυραννικές και θα τις άρουμε βήμα προς βήμα».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: