Τα πολιτικά παιχνίδια για τη συνάντηση Σαμαρά–Τσίπρα




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Όπως ήταν αναμενόμενο η συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα δεν έγινε, μια και οι δύο πλευρές φρόντισαν να την τορπιλίσουν με αντίστοιχες εμπρηστικές δηλώσεις. Η προοπτική αυτής της συνάντησης,  υπονομεύθηκε εξ αρχής, μια και δεν υπήρξε από καμιά πλευρά ειλικρινής πρόθεση για την πραγματοποίησή της.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του δεν φρόντισε να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον φόβο μήπως μέσα από αυτήν την συνάντηση  του στρώσει το χαλί για την καρέκλα του Μαξίμου.

Αλλά και ο Τσίπρας έκανε τις αντίστοιχες μανούβρες, για να μην καταστεί εφικτή αυτή η συνάντηση βάζοντας εν είδει ντελάλη τον εξ απορρήτων του κ. Παππά να δηλώσει εκ των προτέρων, ότι αν κληθεί από τον Πρωθυπουργό το μόνο που θα του πει, είναι  να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Όλα αυτά, όταν είμαστε στο παρά πέντε της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, από την εξέλιξη της οποίας θα κριθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες,  μια  διαδικασία  θα αρχίσει αμέσως μετά τις γιορτές. Την ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναλώνονται σε τέτοιου τύπου άγονες συζητήσεις, τα προβλήματα των πολιτών αλλά και της χώρας είναι πάμπολλα και δυσεπίλυτα.

Αντί λοιπόν να ενσκήψουν και οι δύο πλευρές σε αυτά και να ικανοποιήσουν το δημόσιο αίσθημα, που ζητά επίμονα συνεννόηση, παίζουν με επικοινωνιακούς όρους το θέμα της συνάντησης, με προφανή σκοπό και στόχο να ρίξουν το βάρος της αποτυχίας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ο ένας στον άλλο.

Η συναίνεση  ήταν και είναι λέξη κενή περιεχομένου στην πατρίδα μας. Και οι μεν και οι δε καλλιεργούν με εμπρηστικές δηλώσεις ένα κλίμα εμφυλιοπολεμικό, με προφανή στόχο να οδηγηθούμε στην κάλπη με συνθήκες σφοδρής σύγκρουσης, προκειμένου να αποκομίσουν μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη.

Με την συμπεριφορά τους αυτή μοιάζουν με παράγοντες του ποδοσφαίρου, που αφιονίζουν τους ανεγκέφαλους οπαδούς της ομάδας τους, προκειμένου να δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα στο ντέρμπι.

Εδώ  όμως δεν έχουμε να κάνουμε με ποδοσφαιρικό αγώνα. Εδώ μιλάμε για τις τύχες ενός λαού και για το αύριο κυρίως των νέων ανθρώπων, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον ψεύτικο κόσμο, που τους παρουσιάζουν τα κόμματα και ενός πραγματικού, που έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη του πολιτικού, του συνδικαλιστικού και του μιντιακού συστήματος.

Υπάρχει σύγχυση με το που βρισκόμαστε σήμερα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Τα δημόσια οικονομικά εμφανίζονται βελτιωμένα. Όμως αυτό δεν το έχουν δει στις τσέπες τους οι πληττόμενοι πανταχόθεν πολίτες.

Η κυβερνητική πλευρά μας διαβεβαιώνει ότι τα δύσκολά πέρασαν και ότι σύντομα θα έρθει άσπρη μέρα και για μας, ενώ την ίδια ώρα η τρόικα δεν επανέρχεται, βάζοντας θέματα, όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το δημοσιονομικό, που κατά το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου  υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές.

Από την άλλη πλευρά ο Α. Τσίπρας σε όλους τους τόνους  δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές, δίνοντας  έτσι, αφορμή σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε. να σφυρίζουν αδιάφορά στο μείζον θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Όταν στην Ελλάδα τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά, κάποιοι στην Ευρώπη χαίρονται, μια και έχουν απέναντί τους έναν αδύναμο συνομιλητή. Αυτή την κατάσταση την ονομάζουν πολιτική αστάθεια, που δήθεν τους εμποδίζει να κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί για την ρύθμιση του χρέος.

Έχουν ήδη Γερμανοί και Γάλλοι τακτοποιήσει τις τράπεζες τους, μετακυλώντας το χρέος στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και έχουν τυλίξει την Ελλάδα σε μια κόλα χαρτί και δεν καίγονται για να λύσουν με βιώσιμο τρόπο το θέμα του ελληνικού χρέους. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς τους βολεύει να το τρενάρουν για να έχουν έτσι το πάνω χέρι στη χώρα μας.

Σε μια χώρα που εδώ και δεκαετίες συγκρούονται  όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης,  για την διαχείρισή των απορριμμάτων , με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη δεκάδες αν όχι εκατοντάδες παράνομες  χωματερές, την ώρα που η Ε.Ε. παρέχει αφειδώς κονδύλια για την υγιεινή ταφή τους, αλλά και πρόστιμα, πως μπορεί να ελπίζει κανείς ότι το φαύλο και αμαρτωλό πολιτικό σύστημα,  θα καθίσει σε ένα τραπέζι για να συζητήσει μια κοινή στάση απέναντι στην τρόικα και το εξ ίσου σοβαρό θέμα, που είναι η εκδηλωμένη ανησυχητική  επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και το Αιγαίο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: