Συμφωνούν για Άιντα διαφωνούν για (συγκλίσεις) Ντάουνερ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν τίθεται θέμα αποδοχής της πρότασης Άιντα, ούτε και πρόκειται η Λευκωσία να συζητήσει τα κεφάλαιο για τους υδρογονάνθρακες πριν τη λύση και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αυτή είναι η κυρίαρχη θέση της κυβέρνησης και των κομμάτων, παρά τις όποιες ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις αναπτύσσονται για τα θέματα τακτικής, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο επιστροφής στις συνομιλίες.

Αγκάθι παραμένει το θέμα των συγκλίσεων που είχε καταγράψει ο Αλ. Ντάουνερ. Η θέση της Λευκωσίας στο ζήτημα τούτο θα διαμορφωθεί με επιχειρήματα και τεκμηρίωση, την ερχόμενη Τρίτη, όταν το Συμβούλιο Αρχηγών θα συνέλθει λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο Πρόεδρος δεν ήθελε χθες να κλείσει το θέμα καθώς επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συζητήθηκε η θέση της ε/κ πλευράς και είναι ξεκάθαρο πως δεν τίθεται θέμα να υποβληθεί αντιπρόταση προς τα Ηνωμένα Έθνη. Η Λευκωσία έχει διαχρονική θέση στο κεφάλαιο τούτο και δεν είναι διατεθειμένη να μπει στη λογική της διαπραγμάτευσης. Είναι σαφές πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θεωρούν πως το θέμα μπορεί να λυθεί παραπέμποντας στις συγκλίσεις, Χριστόφια- Ταλάτ για το διαμοιρασμό των εξουσιών( 2010) και Χριστόφια- Έρογλου (2011) για το διαμοιρασμό των εσόδων. Σημειώνεται πως επί του τελευταίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε, όταν η διαδικασία των συνομιλιών ήταν σε εξέλιξη, διαφορετική πρόταση. Τα υπόλοιπα κόμματα, θεωρούν πως δεν πρέπει να γίνει αναφορά σε συγκλίσεις καθώς αυτό εμπεριέχει κινδύνους. Θα μπορεί, δηλαδή, να υποδειχθεί όπως αναφέρθηκε προς τη Λευκωσία ότι «δεν μπορεί κάποιες συγκλίσεις να τις αποδέχεται και κάποιες όχι». Ως εκ τούτου, θα μπορεί να αξιοποιήσει την ουσία εκείνων των συμφωνιών( γιατί έχουν συμφωνηθεί), να θεωρηθεί θέση της ε/κ πλευράς, χωρίς όμως αναφορές στις συγκλίσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενεχείρησε χθες στους αρχηγούς των κομμάτων τρία κείμενα. Το ένα αφορά τις συγκλίσεις για το διαμοιρασμό των εξουσιών, το δεύτερο των εσόδων και το τρίτο, τη σχετική αναφορά για την ενέργεια που εμπεριέχεται στο Μνημόνιο με την τρόικα. Στο Μνημόνιο (κεφάλαιο 5.5., παραγράφους 1,2,3) που αναφέρεται στην ενέργεια, γίνεται λόγος για την πραγματοποίηση μελέτης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Πρόεδρος ανέφερε πως μπορούν να γίνουν μελέτες από το ΔΝΤ και άλλους Οίκους υπενθυμίζοντας το Νορβηγικό Μοντέλο και τη σχετική πρόνοια του για τη δημιουργία ταμείου για τις μελλοντικές γενιές. Ανέφερε πως θα κατατεθεί σύντομα σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Είναι σαφές πως υπήρξε προβληματισμός για τις κινήσεις της Τουρκίας. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία θεωρεί πως δεν μπορεί να επιστρέψει στη διαδικασία των συνομιλιών, εάν δεν αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» από την περιοχή και δεν δοθούν διασφαλίσεις πως δεν θα πηγαινοέρχεται. Όπως σημειώθηκε, εάν εισακουστούν οι απόψεις των αγγλοαμερικανικών, για επιστροφή στις συνομιλίες, οι Τούρκοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκβιάζουν και να απειλούν με πήγαινε-έλα του «Μπαρμπαρός».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έστειλε μηνύματα που δεν άρεσαν στη Λευκωσία. Σημειώνεται ότι η επιστολή Αναστασιάδη στάλθηκε για να καταγγελθούν οι τουρκικές προκλήσεις. Ο Γ.Γ. ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες που προκαλούνται ενώ τόνισε την ανάγκη για επιστροφή στις συνομιλίες. Είπε δε πως στέλνει τον απεσταλμένο του, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για να βρει τρόπους αποκλιμάκωσης( αναφερόταν στο προηγούμενο ταξίδι Άιντα).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: