Στο ίδιο μήκος κύματος θεωρεί ότι είναι η πρότασή του για συνάντηση Τσίπρα– Σαμαρά, με τη θέση για συνάντηση πολιτικών αρχηγών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό Real «αυτό που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι η επίσημη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα όσα πρότεινε χθες, που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα κατέθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας πριν από μερικές ημέρες. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια δήλωση αυτονόητη».

«Από την άλλη πλευρά, την κυβερνητική, έχουμε μια εκκωφαντική σιωπή που σημαίνει άρνηση ή τουλάχιστον αμηχανία. Αυτό που όμως προέχει τώρα είναι να γίνει αυτή η συνάντηση», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Ανέφερε ότι σημείωσε πως υπάρχουν παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών, όπως της κ. Μπακογιάννη και του κ. Μιχελάκη που είχαν ζητήσει να υπάρξει επαφή και επικοινωνία μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όλα δείχνουν ότι θα είναι και ο νικητής των επόμενων εκλογών. Και ο Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός, 40 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, που δεν έχει καμία επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν λοιπόν κάτι προέχει, είναι να γίνει αυτή η συνάντηση. Κάθε πλευρά θα προσέλθει με τις δεδομένες και γνωστές της απόψεις και θα διερευνηθεί εκεί το περιθώριο συνεννόησης και συμφωνίας. Υπάρχει μια ωραία αγγλική παροιμία που λέει ότι “απόδειξη ότι υπάρχει πουτίγκα είναι ότι την τρώμε! “. Επομένως αυτό που απομένει είναι να γίνει η συνάντηση για τα τρία αυτά θέματα, για να μάθουμε επιτέλους τι λέει η κάθε πλευρά».

Σε ερώτηση για τις απαιτήσεις της τρόικας ανέφερε πως έχει σκληρύνει τη γραμμή «διότι θεωρεί την κυβέρνηση δεδομένη, διότι θεωρεί την κυβέρνηση πολιτικά τελειωμένη και γιατί θέλει από τώρα, αξιοποιώντας την ενδοτικότητα και τη διάθεση υποταγής που έχει η απερχόμενη κυβέρνηση, να δέσει όσο μπορεί, δημιουργώντας τετελεσμένα, και τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά το κάνει με έναν τρόπο τόσο χοντροκομμένο, τόσο ταπεινωτικό για τη χώρα, που επιβάλλεται να υπάρξει μια αντίδραση».

Για το χρέος ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Οι δανειστές μας επιχειρούν να αθετήσουν τη ρητή δέσμευση που είχαν αναλάβει, με γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup, στις 27 Νοεμβρίου του 2012 που μιλούσε για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, όταν η Ελλάδα, με τον κρατικό της προϋπολογισμό, επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Χθες, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε μια «χάντρα» στο «κομπολόι» των δηλώσεων αθέτησης αυτής της δέσμευσης που είχαν προηγηθεί από τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ. Ρέκλινγκ, τον κ. Σόιμπλε. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι «πατάνε» πάνω στη δήλωση Βενιζέλου, ότι «το χρέος είναι βιώσιμο» και στις αντίστοιχες δηλώσεις Σαμαρά που αρνείται να αποδεχθεί κάτι που βοά: το ελληνικό χρέος και γενικότερα το χρέος του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι βιώσιμο. Αν σε αυτό δεν υπάρξει μια απάντηση από το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, μας πήραν παραμάζωμα…».

Αν. Π., ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: