NY Times: Η Ελλάδα συνεχίζει να τιμωρείται




Χιλιάδες Έλληνες απήργησαν χθες στο πλαίσιο της γενικής απεργίας κατά των μέτρων λιτότητας, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης αντιδικούσαν με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας για την οικονομική πολιτική και εάν θα υπάρξει παράταση του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, αναφέρει η Niki Kitsantonis σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Greeks Go On Strike Over New Austerity Measures».

Η 24ωρη γενική απεργία, η πρώτη από τον περασμένο Απρίλιο, οδήγησε στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών, στη ματαίωση δεκάδων πτήσεων και στη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων μεταφορών σε όλη τη χώρα. Αιτία των διαμαρτυριών είναι οι προτεινόμενες από την τρόικα απολύσεις στο Δημόσιο και η αλλαγές στο σύστημα συντάξεων.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, λαϊκές διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών λιτότητας έχουν πραγματοποιηθεί και στη Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και άλλες χώρες, ενώ οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να υπαναχωρούν στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Την ώρα όμως που οι διεθνείς πιστωτές έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή στις πρόσφατες συνομιλίες με την Αθήνα, οι Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα τους συνεχίζει να τιμωρείται, καθώς υφίσταται ακόμη αυστηρούς περιορισμούς, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία μπόρεσαν να υιοθετήσουν προϋπολογισμούς που παραβιάζουν ή αθετούν τους κανόνες της ΕΕ.

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στο αδιέξοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, η οποία ζητάει την άρση ορισμένων προστατευτικών ρυθμίσεων για τους εργαζομένους, την αναμόρφωση των συντάξεων, την αύξηση των εσόδων από τους φόρους όπως και την διακοπή ενός προγράμματος διευκόλυνσης των οφειλετών. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2015 είναι ισορροπημένες και ότι δεν χρειάζονται νέες περικοπές, ενώ βασίζει τις απόψεις της στην πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,9%, το επόμενο έτος.

http://www.nytimes.com/2014/11/28/world/europe/greeks-go-on-strike-over-new-austerity-measures.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: