Ο πρώην γενικός διευθυντής της Landsbanki, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισλανδίας ως την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας το 2008, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση για χειραγώγηση του χρηματιστηρίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Δικαστήριο του Ρέικιαβικ καταδίκασε τον Σίγκουρσον Άρνασον, 48 ετών, σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών, εκ των οποίων θα εκτίσει τουλάχιστον τρεις μήνες, για τον ρόλο του στην διατήρηση των μετοχών της τράπεζας σε τεχνητά υψηλό επίπεδο.

Δύο πρώην στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές φυλάκισης εννέα και τριών μηνών.

Η Landsbanki είχε αγοράσει πολυάριθμες μετοχές και είχε χορηγήσει δάνεια σε επενδυτές, γενικά μικρής φερεγγυότητας, ώστε να αγοράζουν τις μετοχές της.

Η αιφνίδια επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 οδήγησε την τράπεζα αυτή, όπως και τις δύο μεγάλες ανταγωνίστριές της στην Ισλανδία, τις Kaupthing και Glitnir, σε κατάρρευση, έπειτα από μια φρενιτιώδη επέκταση σε διεθνές επίπεδο και τη συσσώρευση τοξικών στοιχείων ενεργητικού.

Καθώς αδυνατούσε να διασώσει τα τρία μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα, η ισλανδική κυβέρνηση επέλεξε να τα αφήσει να πτωχεύσουν πριν προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους.

Η ισλανδική δικαιοσύνη αναφέρεται συχνά ως υπόδειγμα για την βούλησή της να ρίξει φως στις καταχρήσεις οι οποίες διέθρεψαν την κρίση του τραπεζικού τομέα της χώρας.

Βαρύτερες ποινές —3,5 έτη φυλάκιση και 5,5 χρόνια κάθειρξη— επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 σε τρία πρώην ανώτατα στελέχη της Kaupthing, που είχαν αποκρύψει πως ένας επενδυτής από το Κατάρ αγόρασε το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χάρη σε ένα δάνειο που του είχε χορηγήσει η ιδία.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της χώρας την εποχή εκείνη, ο Γκέιρ Χίλμαρ Χόρντε, είχε οδηγηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου. Κρίθηκε μεν ένοχος τον Απρίλιο του 2012 για την κατηγορία ότι δεν συγκάλεσε υπουργικά συμβούλια όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, αλλά δεν του επιβλήθηκε κάποια ποινή. Κατόπιν ορίστηκε πρεσβευτής της Ισλανδίας στην Ουάσινγκτον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: