Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Το ισχυρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για πλήρη στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την καθαρή καταδίκη των τουρκικών παράνομων ενεργειών, με διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με τη στάση της στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι πλέον γεγονός.

Σε μιαν εκ των υστέρων πρώτη αποτίμηση, θεωρώ ότι για το θετικό αποτέλεσμα συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες. Σημαντικό ήταν η συνεργασία ανάμεσα στους Κύπριους ευρωβουλευτές οι οποίοι με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες καταφέραμε να βελτιώσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό το αρχικό κείμενο. Και το ψήφισμα αυτό έρχεται σε κατάλληλη ώρα που ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι η Κύπρος, παρά τις όποιες απογοητεύσεις, θα ήταν απεγνωσμένα εκτεθειμένη και αδύνατη εκτός Ε.Ε. Από την άλλη, είχαν και οι συγκυρίες την ευνοϊκή τους συμβολή, όπως οι αυθαιρεσίες του Ερντογάν εντός Τουρκίας και οι υπόγειες συναλλαγές της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος.

Τέτοιες συγκυρίες, μαζί με αρκετό παρασκήνιο,  λειτούργησαν ενάντια στην Τουρκία του Ερντογάν. Αυτή η προσωποποίηση της Τουρκίας ως συνώνυμο του Ερντογάν, λειτουργεί με αντανακλαστικό τρόπο υπέρ της Κύπρου. Φυσικά, πρόκειται για ψήφισμα με γνωστές εκ των προτέρων αδυναμίες (π.χ. χωρίς δεσμευτικότητα) και λεκτικό που θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο δυνατό. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητο παραμένει ότι η Τουρκία ενοχλήθηκε και ενεργοποίησε στρατιά φανερών και αφανέρωτων αξιωματούχων της με επικεφαλής τον επιδέξιο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μποζκίρ με απώτερη επιδίωξη την αποτροπή τέτοιου ψηφίσματος. Συνεπώς, το  αποτέλεσμα είναι αρκούντως ισχυρό επειδή στοχεύσαμε σε εφικτές επιδιώξεις στην κατάλληλη ώρα και οι συγκαλυμμένες φωνές εναντίον, αποκρύβουν μάλλον άλλα κίνητρα. Άλλωστε, πλέον στο μυαλό μας πρέπει να είναι η επόμενη μέρα και η επίγνωση των πραγματικών μας δυνατοτήτων για αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας.

Με δεδομένο ότι το ψήφισμα ζητά την παρακολούθηση των τουρκικών ενεργειών, η Τουρκία θα κλιμακώσει στο έπακρο τις προκλήσεις της για να οδηγηθούν τα πράγματα πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών. Και ταυτόχρονα θα επικεντρώνει τις πιέσεις μέσω και της Ε.Ε. πάνω στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, για να γίνει επαναστροφή της προδιαγραμμένης πορείας για εξορύξεις. Εκείνο που αναζητείται είναι ο μανδύας συγκάλυψης που ως πρόσχημα θα βρει υποστηριχτές τους εκάστοτε ιστορικά γνωστούς ως “χρήσιμους ηλίθιους”,  για να το στηρίξουν. Από την άλλη, με το ψήφισμα, η πορεία  της Κύπρου καθίσταται πλέον μονόδρομος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και δημόσια καταστήσει σαφές ότι δεν αποδέχεται οτιδήποτε παρά μόνο την ακύρωση των παραβιάσεων της Τουρκίας και επιστροφή στην κατάσταση πριν. Αυτό που ζητά πλέον και το ψήφισμα, όπως στοχεύσαμε αρχικά ως ελάχιστο αποδεκτό. Αυτό είναι αναγκαία προϋπόθεση για να έχουν νόημα οποιεσδήποτε συνομιλίες στο μέλλον για επίλυση του Κυπριακού. Γι αυτό και πρέπει με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα να δώσουμε το μήνυμα ότι ενόσω ο Πρόεδρος μένει στη σωστή γραμμή θα έχει την αμέριστη στήριξη μας. Και ομολογουμένως, η στήριξη αυτή λειτουργεί αντισταθμιστικά προς τις πιέσεις που ασκούνται.

Το ψήφισμα αυτό «απευθύνεται» και εκτός Ε.Ε. Μετά από τέτοιο ψήφισμα και μετά από τις διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, και πιο πέρα παραπλεύρως με το Ισραήλ,  οποιαδήποτε επαναστροφή θα ήταν απλά αυτοκτονία. Μια πολιτική δεκαετίας, δημιούργησε για πρώτη φορά μετά το 74 τις συνθήκες για πρόσθετα σταθερά βήματα συνεργασίας στην Αν. Μεσόγειο με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, με τρόπο που προσφέρει έξοδο από την δυσβάσταχτη ομηρεία δεκαετιών. Και έρχεται στην πλέον κατάλληλη ώρα ως ανάχωμα απέναντι στα νεοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν στα οποία εμείς πρέπει να αφανιστούμε.

Φυσικά, η λύση του Κυπριακού είναι ο απώτερος στόχος αλλά αναγκαία προϋπόθεση για να έχουν νόημα οποιεσδήποτε συνομιλίες στο μέλλον για επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία του Ερντογάν να επιδείξει τον ελάχιστο σεβασμό στους βασικούς κανόνες δικαίου της Ε.Ε. όπως ακριβώς ζητά το ψήφισμα. Χωρίς σεβασμό σε αυτούς τους βασικούς κανόνες δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει Ε.Ε. όπως την ξέρουμε και την οραματίστηκαν οι θεμελιωτές της.

*Ο Κώστας Μαυρίδης, είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-S&D – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: