Ο Ομπάμα ζήτησε από τον Χέιγκελ να αποχωρήσει…




Χώρισαν οι δρόμοι του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο κ. Ομπάμα δεν συμφώνησε με τις εισηγήσεις του υπουργού Αμυνας για τη Συρία και τον Ασαντ, και του ζήτησε να αποχωρήσει, κάτι το οποίο έπραξε ο κ. Χέιγκελ. Να θυμίσουμε ότι ήταν για χρόνια γερουσιαστής με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ο υπουργός Αμυνας διαφώνησε με την πολιτική του κ. Ομπάμα σε ότι αφορά τον Ασαντ και τους τζιχαντιστές, αλλά στο Λευκό Οίκο θεώρησαν τις προτάσεις του ότι δεν συμβαδίζουν με τις εντολές του κ. Ομπάμα.

Ο κ. Χέιγκελ έστειλε σημείωμα στον Πρόεδρο Ομπάμα τον Οκτώβριο στο οποίο ανέφερε ότι η πολιτική του Ομπάμα κινδυνεύει επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στον υπουργό Αμυνας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα η απειλή των τζιχαντιστών και στη συνέχεια να ασχοληθεί η Αμερική με τον Πρόεδρο Ασαντ, τον οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να δουν να αποχωρεί από την εξουσία.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε ότι ο Πρόεδρος έδιωξε τον υπουργό Αμυνας. Αλλά δεν πιστεύει κανείς τους αξιωματούχους, διότι όλες οι άλλες πληροφορίες από άλλες πηγές συμφωνούν ότι πρόκειται για αποπομπή.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε εκνευριστεί και με τον τρόπο με τον οποίο το Πεντάγωνο αντιμετώπισε τον κίνδυνο του ιού Εμπολα. Δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου ευχαριστημένος, όπως διέρρευσαν οι συνεργάτες του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Παραιτήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε δεκτή την παραίτησή του. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Πρόεδρος Ομπάμα του ζήτησε να αποχωρήσει μετά τις διαφωνίες που εξέφρασε για την αμυντική πολιτική του Λευκού Οίκου.

Ο Χέιγκελ, 68 ετών και ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος στην κυβέρνηση Ομπάμα, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει την παραίτηση του Χέιγκελ στις 18:10 ώρα Ελλάδας από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, ο λόγος της παραίτησης του Χέιγκελ είναι ότι διαφωνεί με τη στρατηγική που ακολουθεί ο Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, λέγοντας ότι τον πλησίασε τον προηγούμενο μήνα και του είπε ότι έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει.

Σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχαιρέτισαν θερμά τον Χέιγκελ.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε ότι ο Χέιγκελ, 68 ετών και ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος στην κυβέρνηση, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιβεβαιώσει το Κογκρέσο τον αντικαταστάτη του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε εξάλλου ότι ο υπουργός Άμυνας του έδινε ειλικρινείς συμβουλές και «μου τα έλεγε έξω από τα δόντια».

Ο Χέιγκελ υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από μακρές συζητήσεις που είχε με τον Ομπάμα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε αμφισβητήσει τη στρατηγική του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά τη Συρία σε ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε το φθινόπωρο. Σε αυτό, προειδοποιούσε ότι η πολιτική του Ομπάμα κινδυνεύει εξαιτίας της αποτυχίας του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ομπάμα επιμένει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στραφούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ανεξάρτητα από το θέμα του Άσαντ, τον οποίο η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει να αποχωρεί από την εξουσία.

Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο Ομπάμα επιθυμεί να έχει μια νέα κυβερνητική ομάδα για τα δύο τελευταία χρόνια του στην προεδρία.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στο υπόβαθρο αυτής της απόφασης δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Ο υπουργός δεν παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας και δεν “απολύεται”», πρόσθεσε.

Οι βασικοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Χέιγκελ είναι η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Άμυνας, και ο Άστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Άμυνας, τα ονόματα των οποίων έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν για τη θέση αυτή. Ακόμη ένας πιθανός υποψήφιος είναι ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ.

Πάντως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επεσήμανε ότι η αντικατάσταση του Χέιγκελ θα πρέπει να γίνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επανεξέτασης της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής.

«Η αλλαγή στο προσωπικό θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης επανεξέτασης της στρατηγικής μας να αντεπεξέλθουμε στις απειλές που αντιμετωπίζουμε στο εξωτερικό, κυρίως την απειλή που αποτελεί η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο Μπένερ σε ανακοίνωσή του.

Photo via @NBCNightlyNews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: