O διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ, που συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση των δύο Αμερικανών που κρατούνταν στις φυλακές της Βόρειας Κορέας, δεν έμεινε παρά μία ημέρα στη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόταση της Πιονγιάνγκ και δε συνάντησε τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγ- Ουν, μεταδίδουν τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία AFP και DPA.

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο Κλάπερ, που επέστρεψε χθες στις ΗΠΑ με τους δύο αποφυλακισθέντες, συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βορείου Κορέας όχι όμως τον Κιμ Γιονγκ- Ουν.

Ο επικεφαλής της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών (DNI) μετέφερε ένα σύντομο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ενώ του επισήμανε ότι είναι ο απεσταλμένος που έστειλε προσωπικά ο Ομπάμα, διευκρίνισε αυτός ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Πιονγιάνγκ είχε υπονοήσει εδώ και πολλές εβδομάδες ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αφήσει ελεύθερους τους δύο άνδρες ζητώντας να έλθει στην χώρα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η αποφυλάκιση των δύο ανδρών ήταν «ο μοναδικός στόχος» του ταξιδιού του Κλάπερ, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο Τζέιμις Κλάπερ επελέγη λόγω της εμπειρίας του στο θέμα της Βορείου Κορέας και κυρίως επειδή η θέση του στην ηγεσία της υπηρεσίας πληροφοριών- επομένως δεν αποτελεί έναν παραδοσιακό διπλωμάτη- θα επέτρεπε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δοθεί σε αυτό το ταξίδι ένας διπλωματικός χαρακτήρας, υπογράμμισε αυτή η πηγή.

Επιπλέον ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξαν ανταλλάγματα» για την απελευθέρωση των δύο κρατουμένων

«…Η Βόρεια Κορέα προφανώς επέλεξε μεταξύ του να λαμβάνει θετικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα σχέση με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο ή να λαμβάνει αποφάσεις που την ωθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση και την οδηγούν μόνο σε μια μεγαλύτερη απομόνωση».

Λίγο μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, ο Κένεθ Μπάε ευχαρίστησε «όλους εκείνους που με στήριξαν και τόνωσαν το ηθικό μου και δε με ξέχασαν (και) στήριξαν την οικογένειά μας κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και όλους τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών που εργάστηκαν απίστευτα σκληρά με στόχο την επίτευξη της αποφυλάκισής μου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Βορείου Κορέας που μου επέτρεψε να επιστρέψω σπίτι μου και να συναντήσω και πάλι την οικογένειά μου και τους αγαπημένους μου» προσέθεσε ο ίδιος.

«Πέρασα δύο απίστευτα δύο χρόνια. Ωρίμασα πολύ, έμαθα πολύ. Έχασα πολύ βάρος προς όφελός μου. Ωστόσο στέκομαι εδώ χάρη σε εσάς. Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ σε μια τόσο σημαντική στιγμή» υπογράμμισε.

Ο ίδιος επιπλέον ζήτησε, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου, κανείς να «μην ξεχάσει τους πολίτες της Βορείου Κορέας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: