Αλλάζει προς τα πάνω η εκτίμηση για φυσικό αέριο




Οι ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner, οι οποίες συμμετέχουν μαζί με την αμερικανική εταιρεία Noble, στη διαδικασία εξόρυξης στο οικόπεδο Αφροδίτη, αναθεώρησαν προς πάνω την εκτίμηση τους για την ποσότητα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο κοίτασμα.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ), στην ανακοίνωσή τους στο χρηματιστήριο του Ισραήλ (TASE), την οποία επικαλείται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα “Globes” (www.globes.co.il/en) οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου προσδιορίζονται στα 127 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (127BMC) από 113 δις που υπολογίζονταν ως τώρα.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η αναθεώρηση προς τα πάνω έγινε, καθώς υπήρξε ανταλλαγή νέων πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Οι δύο εταιρείες διαθέτουν μερίδιο 15% η καθεμιά, στο συνολικό έργο της εξόρυξης, από την Αμερικανική εταιρεία Noble Energy.

Ο ρόλος της Κύπρου στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Αν. Μεσογείου στο επίκεντρο συνεδρίου

Ο κεντρικός ρόλος της Κύπρου στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αναδείχθηκε στις σημερινές εργασίας της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου, που διοργάνωσε στη Ρώμη η Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με θέμα «Δημιουργία Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Γέφυρας: Η Στρατηγική Σημασία των Ευρωμεσογειακών Δικτύων Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού στο Πλαίσιο της Ενεργειακής Ασφάλειας».

Στη Διάσκεψη συμμετείχε ον Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στις παρεμβάσεις τους, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη και η Ελλάδα υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και το σημαντικό ρόλο της Κύπρου σε ό,τι αφορά τους απαραίτητους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Το ΚΥΠΕ αναφέρει ότι στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Ενέργειας επικεντρώθηκε στην ευρύτερη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε τον καίριο ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η ΕΕ στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διοχέτευση των ενεργειακών αποθεμάτων προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα, τόνισε και εξήρε την προσέγγιση των πλείστων γειτονικών χωρών της Κύπρου, να θεωρούν την ανακάλυψη υδρογονανθράκων ως ευκαιρία για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του κ. Λακκοτρύπη, του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννη Μανιάτη, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για την Ενεργειακή Ένωση Maros Sefcovic, του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας Silvan Shalom και του Ιταλού Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας Claudio De Vincenti, με θέμα τις πιθανές επιλογές για την εξαγωγή των ενεργειακών αποθεμάτων της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συζητήσουν το θέμα διεξοδικά σε νέα μεταξύ τους συνάντηση, ενδεχόμενα τον προσεχή Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς και με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας.

Χθες το απόγευμα, ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με ομάδα Ιταλών δημοσιογράφων, στους οποίους παρουσίασε τις οικονομικές και γεωπολιτικές πτυχές του ενεργειακού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λακκοτρύπης επιστρέφει στην Κύπρο αύριο, Πέμπτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: