Ξεπερνώντας ψευδαισθήσεις: Από μηχανής θεοί δεν υπάρχουν




Του Κώστα Βενιζέλου

Υπάρχει διαχρονικά μια διάθεση και νοοτροπία να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Να μας βοηθήσουν στο Κυπριακό, να διώξουν τους Τούρκους, να μας δώσουν δανεικά, να διατυπώνουν θέσεις που να είναι πέραν από αυτές που τολμούν «δικοί μας» να εκφράσουν. Μπορεί τούτο, να είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών παραγόντων. Να συνδέεται με το σύνδρομο «του μικρού και ανυπεράσπιστου». Να έχει, τούτο, σχέση και με το σύνδρομο της ήττας που έχει αναπτυχθεί ως πολιτική κουλτούρα και διαχρονικά εμπεδώθηκε στην κοινωνία. Κοντολογίς, με μονοδρομικές και μίζερες προσεγγίσεις, που αναπαράγονται και διαιωνίζονται στο χρόνο.

Πάντα, θεωρούμε, ότι… υπάρχει ένας από μηχανής θεός έτοιμος να βοηθήσει. Εμείς αραγμένοι πίσω, να τρώμε και να πίνουμε, να κτίζονται παλάτια στην άμμο και να δουλεύει «η τύχη μας». Να πληρώνουν άλλοι για λογαριασμό μας, μέχρι και να σκοτωθούν για εμάς. Τόσα χρόνια ζούμε σε αυτή την ψευδαίσθηση και δεν έχουμε συνέλθει. Ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί το σενάριο του «από μηχανής θεού», ο οποίος θα κατεβεί στον «άγιο αυτό τόπο» για να μας σώσει. Ούτε πριν το 1974, ούτε ιδιαίτερα μετά. Πόσοι και πόσοι έμειναν το 1974 να χάσκουν στον ουρανό, περιμένοντας τη βοήθεια και τους αλεξιπτωτιστές να φανούν; Ακόμη θα έλθουν. Ούτε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες βρέθηκε κάποιος να δώσει χείρα βοηθείας.

Πριν ένα χρόνο, μεταξύ των δύο Γιούρογκρουπ, όλοι περίμεναν τη Ρωσία να ρίξει ρούβλι για να μην χρεοκοπήσουμε, ως να κόβουν οι άνθρωποι αυτοί χρήματα και είναι υποχρεωμένοι να φορτώνονται τις στρεβλώσεις και τις υπερβολές των Κυπρίων. Έδωσαν, άλλωστε, ένα δάνειο, το οποίο εξατμίστηκε στη στιγμή και αναγκάσθηκαν να δώσουν παρατάσεις για την αποπληρωμή. Τις προάλλες, μια προγραμματισμένη άσκηση των Ρώσων στην περιοχή, θεωρήθηκε ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Η Μόσχα στηρίζει διαχρονικά την Κύπρο, αλλά τούτο δεν σημαίνει πως θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς ή θα πολεμήσει στη θέση μας.

Τα ίδια ισχύουν για τους Γάλλους, τους Κινέζους. Κάποιοι αιθεροβάμονες ανέμεναν και από τους Αμερικανούς. Είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν πως η Τρόικα ήλθε για να μας βάλει σε τάξη.

Η πρόσφατη κρίση με την έξοδο του «Μπαρμπαρός» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, έχει αποδείξει πως είμαστε σχεδόν μόνοι μας. Αμερικανοί και ΗΠΑ, όταν ρωτούνται, ανασύρουν από το συρτάρι περσινές και προπέρσινες δηλώσεις για να απαντήσουν. Καλό, πολύ καλό το αποτέλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχουν ενοχληθεί οι Τούρκοι, αλλά δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Έστω και τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε τις ψευδαισθήσεις και να αναλάβουμε στα δικά μας χέρια τη διαχείριση της κρίσης, αυτής και της όποιας άλλης. Να επενδύσουμε σε διαφορετικά συμφέροντα και να παίξουμε προσδοκώντας να συμπέσουν με τα δικά μας και εναντίον της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: