Το Bloomberg γιά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια




Στην πτώση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, γεγονός που οδήγησε τις δεκαετείς αποδόσεις στο υψηλότερο σημείο τους το τελευταίο τετράμηνο, «εν μέσω των ανησυχιών ότι η επιδίωξη από την ελληνική κυβέρνηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα υπονομεύσει τις προσπάθειες ελέγχου του χρέους της», επικεντρώνεται άρθρο των David Goodman και Max Julius στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο «Greek Bonds Drop Most in Four Months Before Debt Talks».

«Υπήρξε αρκετός πολιτικός θόρυβος», δήλωσε ο Jens Peter Soerensen, επικεφαλής αναλυτής της DanskeBank στην Κοπεγχάγη. «Οι πρόσφατες δηλώσεις ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα δάνεια του 2015 από το ΔΝΤ, ωθεί τον κόσμο να αναρωτηθεί αν οι [Έλληνες] είναι ικανοί να τα καταφέρουν, δεδομένης της αστάθειας που προκαλείται».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι ενώ η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της προετοιμάζονται για συνομιλίες σχετικά με τους όρους αποπληρωμής, μια λιγότερο ορατή κρίση διαφαίνεται σε άλλο μέτωπο και η οποία αφορά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των νοικοκυριών και των εταιρειών. Και αυτό γιατί οι δανεισμοί, που αναλογούν στο 90% του ελληνικού ΑΕΠ, ‘βαραίνουν’ τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη από την εντονότερη και μακροβιότερη ύφεση που έχει ποτέ βιώσει.

http://www.bloomberg.com/news/2014-09-29/greek-bonds-drop-most-in-four-months-before-debt-talks.html

Τις αισιόδοξες προβλέψεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και CΕΟ της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμου Θωμόπουλου, για τα αποτελέσματα της αποτίμησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ισοζύγιο μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, προβάλλει η ηλεκτρονική έκδοση του CNBC, μέσω άρθρου της Jessica Morris, με τίτλο «Piraeus Bank optimistic about stress stests».

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του συν/ξη στο δίκτυο, ο κ. Θωμόπουλος, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του ΑssetQualityReview (AQR) της ΕΚΤ, που εκτιμούν τον τρόπο αντίδρασης των τραπεζών σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς των αγορών και αναμένονται να δημοσιευθούν στις 26 Οκτωβρίου,τόνισε ότι «κανένα τραπεζικό σύστημα δεν υπέστη τόσο ενδελεχείς ελέγχους όσο οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα είναι το τρίτο τεστ στη σειρά. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, [η τρίτη αυτή δοκιμασία] θα διαλύσει οποιεσδήποτε ανησυχίες αναφορικά με το κεφάλαιο και την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών. Αυτό φυσικά θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην πραγματική οικονομία και να πράξουμε περισσότερα για να στηρίξουμε την ανάκαμψη στην Ελλάδα».

Τέλος, σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται επί του παρόντος στα 38.5%, αλλά έχουν μειωθεί αισθητά κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δήλωσε ο Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, προβάλλοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή του 2013, όταν είχε δηλώσει στο CNBC ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται και ότι η κατάσταση ήταν ‘άσχημη’. 

http://www.cnbc.com/id/102041573

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: