Τα προβλήματα του ιρακινού Κουρδιστάν και το ISIS




Η Ουάσιγκτον αντιμετώπιζε πάντα το Κουρδιστάν, την ανεκτική φιλοαμερικανική περιοχή του Ιράκ με την ακμάζουσα οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο, ως εκπρόσωπο των μεγαλύτερων ελπίδων της για τη χώρα, αναφέρει ο Greg Jaffe σε ανταπόκρισή του από το Ιρμπίλ στη WASHINGTON POST με τίτλο «Obama needs Iraqi Kurds to fight Islamic State. But they have their own troubles», προσθέτοντας ότι ακόμη και όταν καίγονταν η Βαγδάτη το 2006 και 2007 η ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή αποτελούσε καταφύγιο.

Σήμερα, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Ομπάμα βασίζεται στους Κούρδους ως την αιχμή της χερσαίας επίθεσης για την ανακατάληψη των πόλεων του βόρειου Ιράκ από τους αδίστακτους, καλά χρηματοδοτημένους και εξοπλισμένους, Σουνίτες μαχητές. Οι τελευταίοι μήνες ωστόσο έφεραν στην επιφάνεια βαθιές ρωγμές στο κουρδικό success story θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της στρατηγικής της κυβέρνησης Ομπάμα που στηρίζεται κυρίως στους Κούρδους.

Τον Αύγουστο, οι peshmerga, οι θρυλικοί Κούρδοι στρατιώτες, υποχώρησαν από θέσεις της πρώτης γραμμής υπό την πίεση των Ισλαμιστών, οι οποίοι έφθασαν μερικά μίλια από το Ιρμπίλ σκορπίζοντας τον πανικό στην κουρδική πρωτεύουσα. Τα κουρδικά στρατεύματα δεν έχουν όπλα, πολεμοφόδια και σε ορισμένες περιπτώσεις καύσιμα για τα οχήματά τους. Χρειάστηκε η εσπευσμένη παρέμβαση του Προέδρου Ομπάμα διατάσσοντας τις αεροπορικές επιδρομές για να απωθηθούν οι Ισλαμιστές.

Η ανεπάρκεια του στρατού δεν είναι ωστόσο το μόνο πρόβλημα καθώς η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση πλήττεται από μια οικονομική κατάρρευση που οφείλεται στη διένεξή της με τη Βαγδάτη, αλλά επιδεινώθηκε λόγω της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς και των ανεξέλεγκτων μισθών. Οι Κούρδοι αξιωματούχοι αποδίδουν την οικονομική κρίση στην ιρακινή κυβέρνηση, η οποία διέκοψε φέτος την απόδοση του μεριδίου του Κουρδιστάν από τον προϋπολογισμό της χώρας, λόγω της διένεξης σχετικά με το δικαίωμα των Κούρδων να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του πετρελαίου.

«Η αιτία της οικονομικής κρίσης οφείλεται στην καθοριστική απόφαση της Βαγδάτης να περικόψει τον προϋπολογισμό του Κουρδιστάν» υποστηρίζει ο Qubad Talabani, αναπληρωτής Πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν προσθέτοντας ότι «μας απειλούν από το 2003 αλλά η εφαρμογή της προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις μεταξύ μας σχέσεις». Ο Qubad Talabani αναγνωρίζει ωστόσο ότι η τοξική οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών κάλυψε βαθύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις. «Το κακό είναι ότι δεν προετοιμαστήκαμε για τις κρίσεις αυτού του είδους» υποστήριξε ο Talabani.

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/obama-needs-iraqi-kurds-to-fight-islamic-state-but-they-have-their-own-troubles/2014/09/17/3d6b1414-39d8-11e4-9c9f-ebb47272e40e_story.html?hpid=z2

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: