Ο Λευκός Οίκος στηρίζει τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν




Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε τη Δευτέρα να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ο οποίος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδωσε διευκρινήσεις δύο φορές προς τους ηγέτες της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά από τα σχόλια που φέρεται να έκανε ότι οι δυο χώρες αλλά και άλλες της περιοχής, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν οργανώσεις τζιχαντιστών στη Συρία.

«Ο αντιπρόεδρος είναι κάποιος ο οποίος εξακολουθεί να είναι βασικό μέλος της εθνικής ομάδας ασφαλείας του προέδρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. «Είναι κάποιος ο οποίος έχει εμπειρία δεκαετιών στις επαφές του με τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Και ο πρόεδρος είναι στην ευχάριστη θέση να βασίζεται στις συμβουλές του καθώς αντιμετωπίζουμε ποικίλες προκλήσεις που είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για την αμερικανική εθνική ασφάλεια» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ την Κυριακή για να δώσει διευκρινήσεις για τα σχόλια που φέρεται να έκανε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν δώσει όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, καθώς προσπάθησαν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνήσει για τον ίδιο λόγο και στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις το 10% των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία έχουν πραγματοποιήσει αραβικά ή ευρωπαϊκά αεροσκάφη

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν το μεγαλύτερο όγκο των αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων και θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία όπως ανέφεραν τη Δευτέρα αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Από το σύνολο των αεροπορικών επιθέσεων τα αραβικά κράτη και οι λοιποί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πραγματοποιήσει μόλις το 10% των σχεδόν 2.000 επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το AFP, τα αμερικανικά αεροσκάφη από την έναρξη των εναέριων επιχειρήσεων στις 8 Αυγούστου έχουν πραγματοποιήσει 1.768 επιτυχημένες εξόδους ενώ τα αντίστοιχα πολεμικά αεροσκάφη των άλλων μελών του διεθνούς συνασπισμού έκαναν 195 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στις εναέριες επιχειρήσεις τους κατά των ισλαμιστών για πρώτη φορά και ελικόπτερα. Ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centcom), που διαχειρίζεται επιχειρησιακά τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε ότι τα ελικόπτερα ενεπλάκησαν σε επιχειρήσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα υποστηρίζοντας τις ιρακινές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στις δυτικές περιοχές της χώρας

Η εμπλοκή ελικοπτέρων πάντως αυξάνει τους κινδύνους για τον αμερικανικό στρατό καθώς τα επιθετικά ελικόπτερα πετούν σε χαμηλότερο ύψος και είναι πιο αργά ως εκ τούτου είναι πολύ πιο ευάλωτα σε εχθρικά πυρά.

PHOTO: President Barack Obama meets with members of his national security team and senior staff to receive an update on the Ebola outbreak in West Africa and the Administration’s response efforts, in the Roosevelt Room of the White House, Oct. 6, 2014. Vice President Joe Biden participates via secure video conference. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: