NY Times: Με τον Ερντογάν τα έχει ο Λευκός Οίκος




Την αυξανόμενη ανησυχία ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων για την αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη συριακή πόλη Κομπάνι στη μεθόριο με την Τουρκία, προβάλλει πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον των Mark Landler, Anne Barnard και Eric Schmitt στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Turkish Inaction on ISIS Advance Dismays the U.S.» (σελ. Α1).

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνεται, χθες ο Τούρκος Πρόεδρος R.T. Erdogan δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναμειχθεί περισσότερο στη διαμάχη με το Ισλαμικό κράτος, εκτός εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να προσφέρουν ενισχυμένη στήριξη στους αντάρτες που προσπαθούν να εκδιώξουν το Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad. Το γεγονός αυτό τονίζεται, έχει επιδεινώσει την ένταση στη σχέση του Erdogan με τον Αμερικανό Πρόεδρο Obama, ο οποίος προσβλέπει σε μια ενεργότερη δράση της Τουρκίας κατά του ISIS, ανεξαρτήτως του αγώνα κατά του Assad.

Ωστόσο, τονίζεται, ενδεχόμενη αποξένωση από την Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου να διατηρήσει ενωμένο το συνασπισμό σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών στη μάχη κατά του ISIS. Και ενώ η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που θέλει να θέσει την εκδίωξη του κ. Αssad ως προτεραιότητα έναντι του αγώνα των ακραίων σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει σθεναρά ότι η άμεση απειλή προέρχεται από τους αντάρτες του  ISIS.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με αναλυτές, «οι Κούρδοι του Κομπάνι κρατούνται όμηροι», καθώς ο κ. Erdogan αναζητά να αποσπάσει παραχωρήσεις όχι μόνο από την Ουάσιγκτον, αλλά και από τους Κούρδους ηγέτες, τους μακροχρόνιους εσωτερικούς του αντιπάλους. Ο στόχος, αναφέρει ο Soner Cagaptay, αναλυτής του Washington institute for Near East policy, είναι να αποδυναμωθεί το παράνομο στην Τουρκία PKK, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών με την τουρκική κυβέρνηση. Η Τουρκία, σημειώνεται επίσης στην ανάλυση, επιδιώκει οι Κούρδοι μαχητές να αποκηρύξουν τον κ. Assad και να συνταχθούν ανοικτά με τους Σύρους αντάρτες εναντίον του.

Ωστόσο, οι μαχητές και οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες αποδέχτηκαν τον έλεγχο των κουρδικών περιοχών όταν οι δυνάμεις του κ. Assad αποσύρθηκαν νωρίτερα, στο πλαίσιο του πολέμου στη Συρία και επικεντρώθηκαν περισσότερο στην αυτοδιοίκηση και την προστασία των εδαφών τους απ’ ότι στις μάχες κατά της συριακής κυβέρνησης, ενώ σε ορισμένα μέρη πολέμησαν από κοινού με κυβερνητικά στρατεύματα.

http://www.nytimes.com/2014/10/08/world/middleeast/isis-syria-coalition-strikes.html?_r=0

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και άρθρο των Ayla Bayrak, Nour Malas και Julian Barnes στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Turkey, U.S. Warn Syrian City Will Soon Fall to Islamic State», όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων η άρνηση της Άγκυρας να μετάσχει στο συνασπισμό δυνάμεων κατά του ISIS.

Σημειώνεται δε, ότι η τουρκική κυβέρνηση ζητά από τις ΗΠΑ ως προϋπόθεση να δεσμευτεί η κυβέρνηση Obama σε μια ευρύτερη στρατηγική που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση αυτού που η ίδια η Τουρκία θεωρεί ως την άλλη μεγάλη απειλή στο κατώφλι της: το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Bashar- al-Assad.

http://online.wsj.com/articles/turkeys-president-calls-for-ground-troops-to-fight-islamic-state-1412675627

PHOTO via WHITE HOUSE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: