Μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο Κομπάνι




Ο διοικητής μιας μονάδας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν 400 άνδρες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης, που μάχεται κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων στη συριακή πόλη Κομπάνι, η οποία πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το ΑΠΕ (www.amna.gr).

«Ήμασταν 200 από την περιοχή πριν ακόμη ξεκινήσουν οι πρώτες μάχες (εναντίον) του ΙΚ, τώρα είμαστε σχεδόν 400 (…) και αναμένουμε ενισχύσεις», δήλωσε ο Νίζαρ αλ Χάτιμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Εδώ και έξι εβδομάδες οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η ένοπλη πτέρυγα του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αντιστέκονται στην επίθεση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι.

Χθες Τετάρτη ενισχύσεις από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, 50 με 150 μαχητές σύμφωνα με πηγές, πέρασαν τα τουρκικά σύνορα για να ενισχύσουν τους Κούρδους.

Ο αλ Χάτιμπ, διοικητής μιας μονάδας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με την επονομασία «Αυγή της ελευθερίας», υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ καλός συντονισμός μεταξύ των διάφορων ομάδων που πολεμούν στο Κομπάνι εναντίον του ΙΚ.

«Η διοίκηση στο Κομπάνι δεν βρίσκεται στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου. Υπάρχει μια διοίκηση στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι δυνάμεις που είναι παρούσες (στην πόλη) και παίρνουν αποφάσεις από κοινού», είπε.

Ο αλ Χάτιμπ επεσήμανε εξάλλου ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εκπαίδευση μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην Τουρκία, παρά τις σχετικές υποσχέσεις της Άγκυρας.

«Διεξάγονται συζητήσεις (με την Τουρκία) σχετικά με την πιθανότητα εκπαίδευσης των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Όμως στην πραγματικότητα τίποτε δεν έχει αποφασιστεί. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει ξεκινήσει», σχολίασε.

Η Δαμασκός καταδικάζει την Άγκυρα επειδή επέτρεψε την είσοδο μαχητών στο Κομπάνι

H κυβέρνηση της Δαμασκού καταφέρθηκε εναντίον της Άγκυρας διότι επέτρεψε στους Ιρακινούς Πεσμεργκά και Σύρους αντάρτες να μεταβούν στο Κομπάνι διαμέσου του εδάφους των συνόρων της Τουρκίας προκειμένου να υπερασπιστούν την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας έναντι των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS και το AFP.

«Για άλλη μία φορά, η Τουρκία απέδειξε ότι παίζει το ρόλο του δολοπλόκου (…) καθώς επέτρεψε σε ξένες δυνάμεις και σε τρομοκρατικά στοιχεία να εισέλθουν στη Συρία, γεγονός που συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας» κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Η Συρία καταγγέλλει και απορρίπτει αυτήν την ελεεινή συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης και των συνενόχων της που είναι υπεύθυνοι από την αρχή για τη συριακή κρίση» προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή σε μια προφανή αναφορά στις ΗΠΑ που άσκησαν πιέσεις στην Άγκυρα να επιτρέψει την είσοδο των Πεσμεργκά και των ανταρτών στην επικράτειά της.

Από την πλευρά της η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες αυτές.

«Το συριακό καθεστώς δεν έχει καμία νομιμότητα. Τέτοιου είδους δηλώσεις από ένα καθεστώς που έχει χάσει τη νομιμότητά του προκαλούν έκπληξη» απάντησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: