Κύπρος: Αντεπίθεση με μέτρα κατά της Αγκυρας




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην αντεπίθεση περνά η Λευκωσία, η οποία προχωρεί σε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι κινήσεις της Άγκυρας να δεσμεύσει περιοχές νοτίως του νησιού και εντός των τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ξεχειλίσει το ποτήρι και η Λευκωσία προχωρεί στην υιοθέτηση μέτρων που θα εφαρμόζονται σταδιακά.

Χθες ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί των κομμάτων σε σύσκεψη κωδικοποίησαν τα μέτρα. Όπως πληροφορούμαστε σφόδρα ενοχλημένη με την Άγκυρα είναι και η ιταλική προεδρία της Ε.Ε., λόγω και της ΕΝΙ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της στο τεμάχιο 9.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν χθες μεταξύ άλλων είναι:

Πρώτο και άμεσο, είναι η αναστολή της συμμετοχής του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος ούτε ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης θα συναντώνται με την τουρκική πλευρά. Αναστασιάδης και Έρογλου θα είχαν συνάντηση αύριο Πέμπτη και οι Μαυρογιάννης και Οζερσάι την Παρασκευή, αλλά δεν θα γίνουν. Ο Πρόεδρος θα επανεξετάσει την απόφαση αυτή αναλόγως των εξελίξεων και της συμπεριφοράς των Τούρκων. Την ίδια ώρα, απέστειλε και επιστολή στον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν στην οποία του εξηγεί την απόφασή του, καταγγέλλοντας την τουρκική πλευρά.

Δεύτερο, στο πεδίο της Ε.Ε. η απόφαση είναι πως δεν θα ανοίξει άλλο ενταξιακό κεφάλαιο της Τουρκίας ενώ θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Τρίτο, μελετάται νομικά η λήψη διοικητικών μέτρων( πρόστιμο) εναντίον όσων εισέρχονται στο νησί από παράνομες εισόδους ( αεροδρόμια και λιμάνια κατεχομένων)

Τέταρτο, θα μελετηθούν νομικά μέτρα κατά της τουρκικής εταιρείας που διενεργεί τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πέμπτο, ο Πρόεδρος θα επιδιώξει συνάντηση εντός του μήνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν ( μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα στο Μιλάνο). Θα αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο Ομπάμα ενώ επιστολές έχει διαβιβάσει προς ηγέτες και των άλλων πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημειώνεται πως μεταξύ των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο Πρόεδρος είναι με τον Αμερικανό ΥΦΕΞ, Μπερνς.

Έκτο, θα επιστρατευθούν τα κόμματα για ενημέρωση για συγγενικές τους οργανώσεις στο εξωτερικό. Επιστράτευση και των ευρωβουλευτών.

Έβδομο, θα γίνουν κινήσεις για δημιουργία συνεργασιών για αποτροπή της εκλογής της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοσουλίδης αναφορικά με την αναστολή των συναντήσεων, δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς για την εταιρεία ΕΝΙ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “είμαστε από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επαφή με την εταιρεία που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα ήθελα δημόσια να αναφέρω τις συζητήσεις που έχουμε μαζί τους”. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι “είμαστε σε συνεχή επαφή για συντονισμό ενεργειών” και διαβεβαίωσε ότι “η δραστηριότητα της εταιρείας συνεχίζεται κανονικά”.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Προσκάλεσε Σαμαρά στη Λευκωσία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, να επισκεφθεί την Κύπρο και να συζητήσουν στη Λευκωσία τις εξελίξεις που σημειώνονται με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα εγέρθηκε κατά την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά και επί του παρόντος αυτό το ταξίδι δεν φαίνεται να είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, επικαλέστηκε κρίσιμες εξελίξεις στην οικονομία ενόψει της συνεχιζόμενης αξιολόγησης από την Τρόικα, που, όπως αναφέρθηκε, δεν του επιτρέπουν την κάθοδό του στο νησί.

Η πρόσκληση Αναστασιάδη αποσκοπούσε πρωτίστως στο να προβληθεί η ελλαδική συμπαράσταση και με την παρουσίαση Σαμαρά στη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε κρίσεις που προκαλούσαν οι Τούρκοι, υπήρξαν επισκέψεις Ελλήνων Πρωθυπουργών (Σημίτης το 1996).

Στο μεταξύ, σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, για τις προκλήσεις της χώρας του στην κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών. Το διάβημα αποτελεί μέρος των παρεμβάσεων της Αθήνας για αντιμετώπιση των εξελίξεων. Ανακοίνωση του ελλαδικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει:

«Κατόπιν οδηγιών του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: