Τις πάγιες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, κληθείσα τη Δευτέρα από τον ανταποκριτή του Μέγκα Μιχάλη Ιγνατίου να σχολιάσει τις νέες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου όπως κι όλοι οι πόροι της πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», δήλωσε.  Η λέξη ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΑ (equitably και όχι equitable), καλύπτει πλήρως τις θέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας δίοτι αποκλείει την απαράδεκτη απαίτηση της Αγκυρας για να μοιραστούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο σε ποσοστό 50-50% στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. 

Η κ. Ψάκι χαρακτήρισε σημαντική «την αποφυγή δραστηριοτήτων που πιθανόν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ασκηση έρευνας και διάσωσης Κύπρου-ΗΠΑ την Τρίτη

Διεξάγεται την Τρίτη το απόγευμα διεθνής άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία ‘CYPUSA-02/14’. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, τον πλήρη συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με την 6η Μοίρα Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοικτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «Νέαρχος» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις Ε-Δ θα περιλαμβάνουν προσνηώσεις – απονηώσεις ελικοπτέρων καθώς και αερομετακομιδή τραυματιών – ασθενών (ΜΕ DEVAC operations), τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την τρίτη προγραμματισμένη συνεργασία που θα λάβει χώρα εντός του 2014 σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: