HP γιά Ικαρία: Πρότυπο μεσογειακής διατροφής




Τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ικαρίας ως απαράμιλλου προτύπου μεσογειακής δίαιτας εξαίρει η γνωστή σεφ και συγγραφέας Diane Kochilas, σε άρθρο της στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο “Ikaria: The Mindful Mediterranean Diet on the Greek Island Where People Forget to Die», στο πλαίσιο μιας παραγωγής της Huffington Post και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard για το διεθνές συνέδριο «Μεσογειακής Διατροφής και Υγείας στον εργασιακό χώρο» που διεξήχθη 27-28/9 στη Βοστόνη.

Στο σχετικό άρθρο, η Kochilas κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Ικαρία, από όπου κατάγεται χαρακτηρίζοντας την ως «το ελληνικό νησί στο οποίο οι κάτοικοι ξεχνούν να πεθάνουν». Μεταξύ άλλων, η συγγραφέας επισημαίνει ότι πολλοί Ικαριώτες ζουν πολύ και καλά, εμφανίζοντας μικρότερα ποσοστά καρκίνου και καρδιακών παθήσεων από τους Αμερικανούς και σχεδόν καθόλου κατάθλιψη ή άνοια. Επίσης, είναι 10 φορές πιθανότερο να ζουν μέχρι τα 90 ή μέχρι τα 100 τους σε σχέση με τους Αμερικανούς, μια στατιστική που αφορά εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες.

Η Κochilas τονίζει ότι πολλοί κάτοικοι του νησιού εξακολουθούν να αναζητούν άγριες τροφές, όπως βρώσιμα χόρτα, καταναλώνουν κατσικίσιο γάλα και τυριά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αγνό μέλι, ενώ απολαμβάνουν φρέσκο ψάρι και κατσίκι ως κύρια πηγή ζωϊκών πρωτεϊνών και μια ποικιλία από όσπρια και λαχανικά σε κάθε εποχή του χρόνου.

Ολοκληρώνοντας, η Ικαριώτισσα στην καταγωγή σεφ τονίζει ότι: «Η ζωή στην Ικαρία, ακόμη και το 2014, εξακολουθεί να είναι πρότυπο για υγιεινή διαβίωση, τόσο για το σώμα, όσο και για το πνεύμα, μια μεσογειακή δίαιτα στην πιο βαθιά και ολιστική μορφή της».

http://www.huffingtonpost.com/diane-kochilas/ikaria-the-mindful-medite_b_5920490.html

 

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: