Αποκεφάλισαν τον οδηγό ταξί με τη μεγάλη καρδιά




Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε σήμερα ένα νέο βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η εκτέλεση δι’ αποκεφαλισμού του βρετανού εργαζόμενου σε οργάνωση αρωγής Άλαν Χένινγκ σε αντίποινα για τα βρετανικά πλήγματα εναντίον θέσεων της οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), το βίντεο, που διαρκεί 1 λεπτό και 11 δευτερόλεπτα και έχει τίτλο «Ακόμη ένα μήνυμα προς την Αμερική και τους συμμάχους της», αρχικά δείχνει τον Χένινγκ να συστήνεται.

Στη συνέχεια ο βρετανός όμηρος λέει: «εξαιτίας της απόφασης του κοινοβουλίου μας να επιτεθεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εγώ, ως μέλος του βρετανικού κοινού, θα πληρώσω τώρα το τίμημα της απόφασης αυτής», επισημαίνει το SITE.

Ποιος ήταν ο Βρετανός όμηρος

Ο Άλαν Χένινγκ που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν την Παρασκευή ήταν ένας απλός οδηγός ταξί στο Μάντσεστερ, ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά που ήθελε μόνο και μόνο να βοηθήσει τα παιδιά τα μεγάλα θύματα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, μετέδωσan το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr).

Ο 47χρονος πατέρας δυο εφήβων είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους τζιχαντιστές τον περασμένο Δεκέμβριο στη Συρία όπου είχε μεταβεί εθελοντικά μόνο και μόνο για να προσφέρει τη βοήθεια του σε ένα στρατόπεδο προσφύγων του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Η μοίρα του είχε προκαλέσει σημαντική διεθνή κινητοποίηση, ιδιαίτερα από τη μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας, ενώ η σύζυγός του συνέχιζε όλον αυτόν τον καιρό να ικετεύει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να σώσουν τον άντρα της με συνεχόμενα σπαραξικάρδια βιντεοσκοπημένα μηνύματα.

Ο Χένινγκ ένας χαμογελαστός ευτραφής άντρας που είχε το προσωνύμιο «εργαλείο» για την εξαιρετική του σχέση με τις νέες τεχνολογίες, δεν ήταν «επαγγελματίας» ανθρωπιστής.

Συγκλονισμένος από τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Συρία, αποφάσισε εθελοντικά να ενταχθεί σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσαν μουσουλμάνοι φίλοι του με την επωνυμία «Aid4Syria». Η οργάνωση τον τίτλο της οποία ο Χένινγκ είχε αποτυπώσει με δερματοστιξία στο μπράτσο του, μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, σε καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

« Ο Άλαν ήταν ένας άνθρωπος της συμπόνιας» είπε στο βρετανικό Γκάρντιαν ο Τζαμίλ Κασίμ επίσης, οδηγός ταξί στο Μάντσεστερ και ένας από τους διοργανωτές των ανθρωπιστικών αποστολών που συμμετείχε ο Χένινγκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου ο 47χρονος βρετανός ανθρωπιστής είχε κάνει τέσσερις επισκέψεις για παροχή βοήθειας στη Συρία. Όπως είπε δε ο Κασίμ ο Χένιγνκ επέμενε να συμμετάσχει και στην τελευταία ανθρωπιστική φάλαγγα πριν την απαγωγή του ενώ θα μπορούσε να περάσει ήρεμα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2013 με την οικογένειά του. «Θα μπορούσα να πω πολλές ιστορίες για τον Άλαν έναν μη μουσουλμάνο που βοήθησε μουσουλμάνους οι οποίοι υπέφεραν από αυτή τη σύγκρουση» πρόσθεσε ο Κασίμ.

Ο Χένινγκ περιγράφεται από τους φίλους ως «ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά», που είχε επίσης συμμετάσχει ενεργά στην συγκέντρωση κεφαλαίων για να σταλεί ιατρικός εξοπλισμός και επισιτιστική βοήθεια στη Συρία. Ο Άλαν Χένιγκ έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις 20 Δεκεμβρίου όταν τα οχήματα της άτυπης ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που είχαν αναχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν σε ενέδρα ένοπλης ομάδας μετά τη διέλευση των τουρκικών συνόρων.

Οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία έκαναν έξι αεροπορικές επιδρομές χθες και σήμερα. Μαχητικά της Ολλανδίας πιθανόν θα αρχίσουν να επιχειρούν το Σαββατοκύριακο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεξήγαγαν έξι αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, ένα πλήγμα κατέστρεψε φυλάκιο των σουνιτών εξτρεμιστών μαχητών στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χασάκα (βορειοανατολικά) κι ένα ακόμη δύο άρματα μάχης νοτιοανατολικά της Ντέιρ αλ Ζορ (ανατολικά).

Δυο πλήγματα βόρεια της Ράκα (βόρεια) έπληξαν δύο διυλιστήρια, που αποτελούν μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τους τζιχαντιστές, αλλά και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ. Ενώ σε μια επιδρομή βορειοανατολικά του Χαλεπιού επλήγη ένα κτίριο που είχαν καταλάβει οι μαχητές του.

Μια επιδρομή με στόχο ένα πυροβόλο, δυτικά της πόλης Ράκα, δεν είχε επιτυχία.

Η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ «επίσης συμμετείχαν σε πλήγματα στη Συρία», διευκρίνισε η CentCom.

Εξάλλου στο Ιράκ, η αμερικανική ΠΑ πραγματοποίησε τρία πλήγματα χθες και σήμερα, ένα βόρεια της Σίντζαρ, που είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν δυο θωρακισμένα αυτοκίνητα, και άλλα δύο βορειοανατολικά της πόλης Φαλούτζα, με στόχο μαχητές του ΙΚ.

Όλα τα αμερικανικά μαχητικά —επανδρωμένα αεροσκάφη και τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη— επέστρεψαν σώα και αβλαβή από τις αποστολές τους, στις οποίες έλαβε επίσης μέρος η αεροπορία των Πεζοναυτών, σύμφωνα με τη CentCom.

Στο μεταξύ, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά F-16 της ολλανδικής ΠΑ πιθανόν θα αρχίσουν «αυτό το Σαββατοκύριακο» τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Έξι μαχητικά θα λάβουν μέρος σε επιδρομές, ενώ δύο θα παραμένουν σε εφεδρεία. Τα οκτώ μαχητικά θα σταθμεύουν στην Ιορδανία, ωστόσο η διοίκηση των επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κατάρ. Πέντε F-16 έφθασαν σήμερα στην Ιορδανία, όπου είχαν μεταβεί νωρίτερα άλλα τρία.

Η Ολλανδία αναπτύσσει εξάλλου 250 στρατιωτικούς για αυτή την αποστολή, ενώ 130 άλλοι θα λάβουν μέρος στην εκπαίδευση ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: